Ezeket látta már?

Evolúció: egyre okosabbak és magasabbak leszünk?

2015.07.03. Módosítva: 2015.11.04.

Egy újabb kutatás szerint az emberiség nemzedékről nemzedékre magasabb lesz és egyre jelentősebb szellemi teljesítményt nyújt. Még olyan családokban is nő a testmagasság és a kognitív kapacitás ahol a szülőknek más-más a genetikai háttere.

A vizsgálat mintegy 350 ezer emberre terjedt ki, 100 korábbi vizsgálat genetikai és népegészségügyi adatait tanulmányozták, városban és vidéken élő embereket egyaránt.

Evolúció: egyre okosabbak és magasabbak leszünk?

A kutatók azt találták, hogy a nagyobb genetikai eltérések, diverzitás inkább a testmagassághoz köthető. Javulnak természetesen a szellemi képességek is, főként a magasabb iskolázottság révén.

A genetikai diverzitás azonban nem hat az egészséggel kapcsolatos egyes tényezőkre – tehát ezek nem javulnak. Ilyen a vérnyomás, a koleszterinszint, amelyek viszont alapvetően befolyásolják egészségünket a szívbetegség, cukorbetegség, metabolikus szindróma és más kórképek, egészségügyi problémák kialakulása kapcsán.

Az Edinburghi Egyetem kutatói vizsgálták egyes egyének teljes genetikai állományát is. Találtak olyan eseteket, ahol a gyermek minkét szülőjétől azonos gént örökölt, ez a szülők rokonságára utal.

Korábban úgy vélték, hogy a közeli rokonság növelheti adott egyén hajlamát a különféle komplex betegségekre, most úgy tűnik ez nem teljesen igaz. A genetikai dieverzitás főként a testmagasságot és a gondolkodási, kognitív készségeket érinti.

A tanulmány szerint az evolúció hosszú távon a nagyobb testmagasság és szellemi kapacitás irányába mutat, de egyáltalán nem érinti a súlyos betegségekre való hajlam alakulását, tehát e képességünk nem javul az evolúció során.

A vizsgálat egyik vezetője így nyilatkozott: "most meg tudunk válaszolni néhány, Darwin által feltett kérdést a genetikai diverzitást illetően. A következő lépés az lesz, hogy meg kell keresnünk az emberi genom azon részeit, amelyek e diverzitásnak valódi előnyeit élvezik."

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150701133345.htm

Forrás: Sajtóközlemény