Ezeket látta már?

Ezt jó, ha tudja a fitoösztrogénekről!

Fitösztrogén, fuzárium gomba, tápanyag, hormonok, termékenység

Nem ismeretlen fogalom a fitoösztrogén, és tudjuk, hogy hatásának elkerüléséhez, kompenzálásához a változatos étkezés és persze a megfelelő tápanyagellátottság is szükséges.

Azt azonban kevesebben tudják, hogy bizonyos gombák is termelnek olyan anyagot, mely hormonális hatással rendelkezhet, akárcsak a fitoösztrogének. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

Gomba és fitoösztrogének

A gyűjtőfogalom, vagyis a fitoösztrogének kifejezés olyan anyagokat takar, melyek képesek az ösztrogénreceptorokhoz kötődni a testben, ezzel pedig hasonló hatásokat váltanak ki, mint az említett női nemi hormon. Ez a férfiak esetében sem feltétlenül szerencsés, hiszen hozzájárulhat az ösztrogéndominancia kialakulásához, melynek kialakulása jelentősen képes rombolni a férfiak termékenységét - mondja Ratkó Tünde. Azonban a fitoösztrogéneknek számos jótékony hatása is van, így változatos étkezés mellett, és nem eltúlozva a bevitelüket a szervezetbe még hasznosak is lehetnek.

A fuzárium gomba is termel olyan anyagot, mely képes az ösztrogénreceptorokhoz kötődni. Ezt azonban nem soroljuk a fitoösztrogének közé, mivel nem növényi eredetű, illetve a gomba által termelt anyag toxikus is.

Zearalenon: ezt érdemes tudni róla

A kérdéses anyag a ZEA-toxin, vagyis Zearalenon. Ez az anyag egyes fuzárium gombák egyik anyaga, mely a gombával fertőzött gabonákkal képes nagyobb mennyiségben is a szervezetünkbe jutni. A leginkább “veszélyesek” ebből a szempontból a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, ráadásul ez a toxin sajnos hő hatására sem pusztul el.

A túlságosan nagy mennyiségben bevitt ZEA hatással van a termékenységre is, ám mivel toxikus vegyület, így az élelmiszerekben fellelhető maximális mennyisége szabályozva van, vagyis akkor tudjuk ez átlépni, ha a változatos étkezésre nem figyelünk. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása azonban az IR betegség mellett szükségszerű lehet, hiszen ezek lassan felszívódó szénhidrátok, így nem emelik gyorsan a vércukorszintet.

Szükség van tápanyagpótlásra?

Az étkezés változatos volta kiemelt jelentőségű, emellett azonban fontos, hogy a szervezet önmaga is képes legyen a hatékony védekezésre a nem kívánatos anyagok romboló hatásaival szemben. Ez a megfelelő tápanyagellátottság függvénye is, melynek elérése napjainkban sajnos lényegesen nehezebb, mint 30-40 évvel ezelőtt. A tömegtermelés, a környezeti hatások és a vegyszerek ugyanis jelentősen csökkentették az élelmiszerek beltartalmát.

A tápanyagpótlás jó eszköze lehet, ha a változatos étkezést vitaminkészítménnyel egészítjük ki, azonban az nagyon nem mindegy, milyen készítményt is választunk. Kulcskérdés a hasznosulás, ehhez pedig mindenképpen komplex készítmény kell, melyben a lehető legtöbb anyag szerves kötésben van jelen (-citrát és -glükonát kötési formák). Így elérhető, hogy a hasznosulás akár 80%-kal is javuljon, ami nagyon nem elhanyagolható arány!

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fitoösztrogének előnye és hátránya: tényleg véd a ráktól?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fitoösztrogének

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához