Ezeket látta már?

Hogyan kell kiszedni helyesen a kullancsot? Semmiképp se csavarja!

hogyan kell kiszedni kullancsot

Sok a tévhit a kullancsokkal és a kullancs eltávolításával kapcsolatban. A témában Dr. Lakos András infektológus főorvos ad tanácsokat.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

A patikában kapható, acélból készült kullancscsipesz jól használható. Bár nehéz vele megfogni a kullancsot, de ha ügyesek vagyunk, úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét.

A Lyme baktérium a kullancs potrohában (gyomrában) található legnagyobb számban, és így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát.

A számos innovációs díjat nyert magyar találmány, a kullancskanál jelen formájában csak a kifejlett, nagyobb testű kullancsok eltávolítására használható, így az állatgyógyászatban ragyogó eszköz lehet.

A humán gyakorlatban viszont a kifejlett kullancsok eltávolítása ritkán okoz gondot, közönséges, hegyesebb csipesszel (például szemöldökcsipesszel) is meg lehet őket fogni a feji végükhöz közel. A kanállal eddig egyetlen páciensem tudta eltávolítani a kullancsot...

Az előbbiek értelmében ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit és ne tekergessük a kullancsot!

Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve.

Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét. A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapilláris érbae ereszti vissza a számára hasznosítható tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. Ennek megfelelően a baktériumok szétáradnak a szervezetben, a fertőtlenítőszer legfeljebb helyi irritációt okoz (Lyme betegség gyanúját keltve), de nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó Lyme baktériumot.

Az eltávolított kullancsot ne dobja el! Tegye üres fiolába vagy papírtasakba és küldje el vizsgálatra, mert csak laboratóriumi vizsgálat során derülhet ki, hogy az adott kullancs tartalmaz-e Lyme-kórt okozó baktériumot.

A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, hogy elengedje a bőrt - Igaz vagy kamu? Nézze meg videónkat:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kullancs kiszedése: hagyja a gyufás trükköt, nem működik

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Lyme-kór

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához