Ezeket látta már?

Ilyen állapotban van Bruce Willis, akinél nemrég afáziát diagnosztizáltak

afázia, tünetei, kezelése, Bruce Willis, demencia, elbutulás

Az afáziával küzdő egykori akciósztárt néhány napja Malibuban fotózták le.

Az utóbbi években Bruce Willis ontotta magából a filmeket, csakhogy ezek korábbi klasszikusaihoz képest vállalhatatlanul rosszak voltak, még külön Arany Málna-kategóriát is kapott miattuk a sztár. Aztán sorra érkeztek olyan riasztó jelentések bennfentesektől, hogy a rossz filmek mögött Willis mentális betegsége, demenciája áll. Végül tavasszal kiderült, hogy a hír igaz, csak nem demenciája, hanem afáziája van az akciósztárnak, úgyhogy visszavonul, és nem tudja folytatni a munkát.

Willist azóta ritkán lehetett látni. Legutóbb néhány napja Malibuban kapták lencsevégre a 67 éves sztárt, miközben fesztelenül sétálgatott, miután a barátaival vacsorázott - írja a hirado.hu. Néhány napja pedig a felesége osztott meg róla egy videót, amiben jókedvűen kosárlabdázott.

Mi az az afázia?

Agyi érkatasztrófa, agydaganat, esetleg baleset, fejsérülés következtében a bal agyfélteke lokálisan sérülhet. Emiatt a kommunikáció egészen enyhe, mérsékelt, vagy súlyos zavara lép fel. Mivel nehézséget jelent a beteg számára a szavak kiválasztása, a beszéd akadozó, aritmikus lesz. A gyakori szókeresések, ismétlések miatt a tartalom nem, vagy csak részben követhető. A nyelvi zavarok mellett sérül az artikuláció, az írásbeli kifejezés és az olvasás is. Amellett, hogy a beteg nem találja a szavakat - érthetetlen „szósalátákat” vagy oda nem illő szavakat mond - előfordul, hogy magát a beszédet sem érti. Ilyenkor az ún. szenzoros terület is érintett.

Az afázia nem demencia - olvasson tovább!

Forrás: híradó.hu