Ezeket látta már?

Kisimít és lelassít a botox

Különösen a beszédértés képességét károsítja a botoxos kezelés - olvasható a wisconsini egyetemen dolgozó David Havas és munkatársai tanulmányában, amely a Bild der Wissenschaft című német szaklap júniusra keltezett számában jelent meg.

A kutatók szerint a harag, a düh és a szomorúság jobb megértése érdekében ráncoljuk a homlokunkat. Aki azonban homlokát nem tudja a megfelelő módon mozgatni, az nem érti meg könnyen a homlokráncolással járó érzelmeket.

A kutatócsoport húsz nőt vetett alá beszédteszteknek botox kezelés előtt és után. A vizsgálatok kimutatták, hogy a terápia után egy másodperccel tovább tartott, amíg a résztvevők megértették a következő mondatot: "Ön elbúcsúzik egy jó barátjától, akit soha többé nem fog látni".

"Bár egy másodpercnyi késedelem nem tűnik különösebben soknak, ez elegendő ahhoz, hogy egy beszélgetés során bizonyos érzelmi ingadozások ne jussanak el a befogadóhoz" - mondta el Havas a magazinnak.

A kutatók feltételezése szerint az agynak az arcizmok visszacsatolására van szüksége, hogy irányítani tudja az érzelmeket.

(Kommentárunk: néhány szó a botoxról. Közismert dolgo, hogy a "botox" néven ismert szer a Clostridium botulinum baktérium toxinjából készül, és valóban erősen toxikus anyag. Főként ételmérgezésekben, az ún. "kolbászmérgezésben" lehet szerepe. Ennek ellenére a kutatások során kiderült, hogy - igen alacsony dózisokban - jól hat az izomgörcsökkel járó állapotok kezelésére. Innen már "csak egy lépés" volt annak felismerése, hogy kozmetikai-szépészeti alkalmazása elinduljon. Először a szemhéjcsüngés és a kancsalság ellen alkalmazták sikerrel. A kiterjedt szépészeti felhasználás mellett kipróbálás alatt áll fejfájás, migrén, asztma és egyéb részben simaizomgörcsökkel járó kórképek kezelésében, ez még a jövő. A szerk, Dr. Székely G.)

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához