Ezeket látta már?

Ez a 4 kutyafajta él a legrövidebb ideig a szakemberek szerint

kutyafajta élettartam francia bulldog

Van olyan kutyafajta, amelyik komoly egészségügyi problémái miatt alig 4,5 évig él.

A brit Királyi Állatorvosi Egyetem kutatói közel 900 ezer kutya adatait vizsgálták meg. A kutyák 78 százaléka volt fajtatiszta. Általánosságban megállapították, hogy a brit kutyák átlagosan 11,2 évig élnek.

A vizsgálatból kiderült, hogy leghosszabb ideig a Jack Russell terrierek élnek: 12,7 évig. Őket követik a border collie-k 12,1, és a springer spánielek 11,92 évvel. A legrövidebb ideig a lapos orrú kutyafajták élnek. Az amerikai bulldognak 7,8, a mopsznak 7,7, angol bulldognak 7,4 a francia bulldognak pedig alig 4,5 év a várható születéskori élettartama.

A lapos orrú kutyafajták azért élnek csak néhány évig, mert a fajtajellegükből adódóan életük során számos egészségügyi problémával például légzési nehézségekkel, gerincbetegségekkel küzdenek.

A kutatók megállapították, hogy a hím kutyák a szukákhoz képest átlagosan 4 hónappal rövidebb ideig élnek. Míg az ivartalanítás átlagosan 1-1,5 évvel növelheti meg a kutyák várható élettartamát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rosszabbul alszik, akinek kutyája, cicája van? A kutatók válaszolnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutya

Forrás: www.rvc.ac.uk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához