Ezeket látta már?

Mesterséges napfürdő - vagy világító koporsó?

2010.08.19. Módosítva: 2015.11.04.

A szolárium hatása

Mesterséges napfürdő - vagy világító koporsó?

A mesterséges fény gyorsabban barnít, így nincs szükség órákon át tartó napozásra ahhoz, hogy a bőrszín egyenletes, aranybarna színt nyerjen, ráadásul télen sem kell lemondani használatáról, bár a bőrszín hamarabb elveszíti barna árnyalatát, az UVB sugarak hiánya miatt.

A szolárium azonban nem csak a szép bőrszín eléréséhez használható. A meleg környezet, s az UV fény számtalan problémára megoldást nyújthat, s manapság megbízható körülmények között már az orvostudomány is kúraszerűen alkalmazza, ha nem áll fenn egyetlen ellenjavallat sem. Az UV fény fokozza a D-vitamin termelődést, s enyhíti az ekcéma és pikkelysömör tüneteit is, a meleg környezet pedig segít az ízületi problémákon, így néhány valóban szükséges esetben a szolárium megoldást jelenthet.

Melyek a mesterséges napozás hátrányai?

Manapság már számos szolárium áll rendelkezésünkre: turbó- és hagyományos napágy, bronzszolárium, sőt, álló és fekvő típusok közül is választhatunk. A legfontosabb azonban felismerni annak a jelentőségét, hogy a napágy, a napnál sokkal erősebb sugárzással rendelkezik, így képes néhány óra helyett néhány perc alatt barnává varázsolni bőrünket.

A túlzásba vitt (rendszeresen, heti több mint két alkalommal vagy egyszerre túl hosszú ideig történő) szoláriumozás rendkívüli mértékben szárítja és károsíthatja a bőrt. Az UV sugarak meglehetősen felgyorsítják a bőr öregedését: leginkább a gyümölcsök aszalódásához hasonló folyamatokat indítanak be; a bőr elveszíti hidratáltságát, s lassan ráncok keletkeznek. Ennek megelőzésére nem csak a szolárium megfelelő használatára, de a bőrápolásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Nem az öregedési folyamatok gyorsítása azonban a szoláriumozás egyetlen hátránya, ugyanis sajnos az UV sugarak a bőrrák kialakulását is nagymértékben elősegítik. A melanómában szenvedők száma az elmúlt 10 évben hazánkban is megsokszorozódott, s ez a korlátlan szolárium és bronzárium használatnak is bizonyíthatóan köszönhető.

Mindezek mellett, ha olyan szoláriumot választunk, melyet nem tartanak rendesen karban, ahol nem cserélik kellő rendszerességgel a kabinok lámpáit, további problémák is felvetődhetnek: alapvető higiéniás gondoktól, a komoly szemproblémákon át a súlyos bőrkárosodásokig.

A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki:

- túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű

- szőke vagy vörös hajú

- túlzottan szeplős

- nagyon sok anyajeggyel megáldott

- áldott állapotban van

- túl fiatal

- olyan gyógyszert szed, mely a bőrt fényérzékennyé teszi

- túlságosan pattanásos (mert bár egyes esetekben a meleg és a fény megoldást jelenthet, mégis sokaknál pontosan az ellenkezője következik be, s a pattanások belesülvén a bőrbe hegesedést okoznak).

Mindig fokozatosan növeljük a szoláriumban töltött idő hosszát, így elkerülhető a leégés!

Szolárium használat előtt mindenképpen távolítsuk el a sminket!

Forrás: Napidoktor