Ezeket látta már?

Mióta és miért van szükségünk vitaminokra?

A vitaminok és táplálékkiegészítők esetében is fontos a tájékozódás: olvassuk el figyelmesen az összetevőket, és figyeljünk a mennyiségre is.

A szakértő szerint évmilliárdok óta.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy mióta van szükségünk vitaminokra:

"Rövid válasz: az élet kezdete előttől, azaz legalább 4 milliárd év óta.

Vegyük a legnagyobb vitamincsoportot példaképpen, a B-vitaminokat. A kémikus szemével nézve rögtön feltűnik, hogy a B7 (biotin) kivételével mindegyik nukleotidokkal alkot vegyületet vagy nukleotidból származik. A nukleotidok az örökítőanyag (RNS és DNS) építőegységei.

Mindegyik B vitamin biokémiai folyamatokat katalizáló fehérjékhez, szakszóval enzimekhez kapcsolódik (ezt nevezik koenzimnek), amely lehetővé teszi azt, hogy ezek a fehérjék megfelelő hatékonysággal elláthassák biológiai feladataikat sejtjeink működtetésében. A B vitaminok olyan elemi funkciókat segítenek elő, amely már a legelső élőlényekben is jelen voltak.

A B-vitaminokhoz hasonló vegyületek kémialag az élet megjelenése előtt is létezhettek, azaz előállításuk nem igényelt élő közreműködést.

Egy elmélet szerint az élet legelső képviselői RNS (ribokukleinsav)-alapú rendszerek voltak (azaz nem DNS-alapúak, mint most). A B-vitaminok kémiai szerkezetükből adódóan kötődhettek ezekhez az RNS szálakhoz vagy belőlük származhatnak. Az első enzimek is RNS-ek voltak, azaz nukleotidokból álltak. Mindez érthetővé teszi azt, hogy a hozzájuk kötődő B-vitaminok szerkezete miért hozzájuk hasonló.

Ezen felül felfedezték az úgynevezett riboswitch jelenségét is, amikor valamilyen kis molekula az RNS bizonyos szakaszához kapcsolódva fehérjék közvevítése nélkül képes gének működését szabályozni.

Mármost, amikor az élet kompexebbé vált és megjelentek a fehérje-alapú enzimek, a B-vitaminok, ezek az ősi molekulák biztosították azt, hogy e fehérjékhez kötődve olyan, a nukleotidokra jellemző kémiai sajátságokkal gazdagítsák azokat, amikkel amúgy nem rendelkeznek és ezáltal lehetővé tegyék biológiai feladataik ellátását.

Az egyetlen kémiai kivétel, amint említettem, a B7 vitamin (biotin), amely nem kötődik RNS-hez és nem játszik szerepet riboswitch-ben sem. Ugyanakkor, a zsírsavszintézis, amelyben szerepet játszik, vélhetően nem volt még jelen a legősibb élőlényekben, hanem csak később jelent meg, azaz a többi B-vitaminnál fiatalabb."

Olvasson tovább! Így szedje a vitaminokat, hogy erősítsék egymás hatását

Hivatkozás: Monteverde DR, Gómez-Consarnau L, Suffridge C, Sañudo-Wilhelmy SA. Life's utilization of B vitamins on early Earth. Geobiology. 2017 Jan;15(1):3-18. doi: 10.1111/gbi.12202.

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához