Szponzorált tartalom

Egyszer fent, egyszer lent: a jojó effektus káros hatásai

#sikeres fogyókúra #tartható fogyókúra #fogyókúra #fogyás
2020.05.20.

A jojó effektus a fogyókúrázok körében egy nagyon jól ismert fogalom. Lényege, hogy ha viszonylag gyorsan csökken a testsúlyunk, (például jóval kevesebb táplálékot viszünk be a testünkbe, mint a diéta megkezdése előtt) azzal együtt az anyagcserénk is lelassul. Testünk megáll a fogyásban, sőt plusz kilókat is visszaszedhetünk magunkra. A testsúly ismételt megnövekedésével pedig kezdődik az ördögi kör elölről. Ez a ciklikus testtömeg változás nemcsak diétás céljaink elérését gátolja, hanem szervezetünket is leterheli, ezáltal egészségünket is veszélyeztetheti.

Fogyás helyett visszahízás

Fogyókúrás diéta közben gyakran érzünk éhségérzetet. Ennek oka, hogy a testünkben található zsírsejtek csökkenésével a hormonháztartásunkban lévő, úgynevezett leptin hormonok száma folyamatosan csökken, ez pedig az éhség érzetét váltja ki az agyunkban. A táplálékbevitel csökkentéséhez testünk alkalmazkodik, így kevesebb energiát is fog felhasználni egy átlagos napon, mint a diéta megkezdése előtt. Az étvágy megnövekedése és a kalóriaszükséglet csökkenése pedig a fogyókúra legnagyobb ellensége lehet.

A jojó effektus következtében szervezetünk testzsír aránya is felborulhat. Fogyás közben nemcsak zsírt, hanem izmot is veszítünk, visszahízáskor pedig elsőként a már leadott zsírpárnák fognak visszatérni. Erőnlétünk és megfelelő fizikai állapotunk megőrzése érdekében ezért nemcsak a megfelelő diéta kialakítása a fontos, hanem a rendszeres testmozgás is. Az izmok folyamatos erősítésével elkerülhetjük az izomtömeg fogyását, valamint fehérjében gazdag ételekkel megtámogathatjuk növekedésüket. A kívánt testalkat eléréséhez legtöbbször ezért sem elég, ha csak a diétára fókuszálunk, a fogyókúrát érdemes rendszeres sportolással is megtámogatni, így hosszútávon nemcsak egészségesebbek lehetünk, hanem elkerülhetjük a jojó effektus okozta kellemetlen mellékhatásokat is.

Betegségek előszobája

A folyamatos több kilogrammos súlyváltozás jelentősen megterheli a szervezetet. A súlyingadozás, olyan betegségek előszele is lehet mint a szívelégtelenség, vagy a cukorbetegség.

Több kutatás is igazolta, hogy a testsúly mértéke összefüggésbe hozható bizonyos szív- és érrendszeri problémák kialakulásával. A jojó effektus okozta testtömeg változások károsítják az érfalakat és a szívet ezáltal növelve egy kardiológiai rendellenességek kialakulásának kockázatát. Az ér és a szív fokozott igénybevételével a tartós magas vérnyomás állapota a mindennapok részévé válhat, amely szövődményei jelentős hatással lehetnek egészségünkre.

A rendszertelen testsúlyváltás a cukorbetegség kialakulásában is fontos szerepet játszhat. A 2-es típusú diabétesz egy általában felnőttkorban jelentkező betegség. A testben lévő inzulin nem képes megfelelő mértékben és módon lebontani a vérben található cukrokat, emiatt a szervezet vércukorszintje folyamatosan ingadozni fog. A kezeletlen cukorbetegség komoly egészségügyi kockázattal jár, így ha akár már a gyanúja is felmerül mindenképpen forduljunk szakemberhez.

A jojó természetesen a bőrnek és a kötőszövetnek is káros, esztétikai szempontból sem számíthatunk semmi jóra!

Hatékony harc a kilók ellen

A testsúlyingadozás ellen többféleképpen is felvehetjük a harcot. Az első és legfontosabb lépés amit tehetünk az a kiegyensúlyozott, tápanyagokban és vitaminokban gazdag étrend tartása. Ennek kialakításánál tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét. Ne egyik napról a másikra forgassuk fel drasztikusan étkezési szokásainkat, hanem folyamatosan térjünk át a zsír, só és szénhidrát szegényebb ételek fogyasztására.

Gondolkozzunk hosszútávon. Az egészséges és tartós fogyás kitartást, elköteleződést és időt igényel. Heti 30-40 deka leadása is már akár reális cél lehet és jelentősen jobban kíméljük vele a szervezetünket, mint a minél több mínusz kilós célokkal. A sikeres fogyókúra nem feltétlenül csak a kalóriák számolásából áll. Habár elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten nyomon kövessük, miből mennyit viszünk be a szervezetünkbe, a folytonos kalóriaszámlálás okozta stressz csak eltántoríthat bennünket hosszútávú céljainktól.

Tartsuk magunkat a kitűzött diétához, mozogjunk rendszeresen, pihenjük ki magunkat minden nap, és néhány hét lefolyása alatt látszódni fognak testünkön az elért eredmények.

Forrás: BP Digital

Forrás: EgészségKalauz