Szponzorált tartalom

Fáj a háta, a nyaka, a lába? Csillapítsa fájdalmát a hévízi víz és gyógyiszap természetes erejével!

#gyógyvíz #reuma #mozgásszervi fájdalom #kúra
2019.02.18.
Fáj a háta, a nyaka, a lába? Csillapítsa fájdalmát a hévízi víz és gyógyiszap természetes erejével!

A hévízi víz gyógyító hatását már a rómaiak is ismerték. Az első fürdőépület 225 éve épült a világ legnagyobb termáltavánál, a hévízi gyógyítás fejlődése azóta töretlen.

Az évszázadok óta felgyülemlett tudásnak és szakértelemnek köszönhetően a Hévízi Tradicionális Kúra mára a város védjegyévé vált. A kúra alapja a hévízi gyógyvíz, három alapkezelés és öt kiegészítő kezelés együttese képezi a komplex Hévízi Tradicionális Kúrát, melyet mindenkinek egyénre szabva, reumatológus ír elő.

„Egy‑egy tünet mögött számos ok rejtőzhet, amelyeket alaposan fel kell térképeznünk, így a személyre szabott kezelések, rendkívül jó hatékonysággal működnek. Vendégeink nagy része egy év után visszatérve arról számol be, hogy teljesen panaszmentes volt a két kúra közötti időszak. Az sem ritka, hogy már kiírt protézis műtétet tudtunk elkerülni a Hévízi Tradicionális Kúra alkalmazásával” – mondta Dr. Moll Veronika főorvos, reumatológus-fizioterápiás szakorvos.

Milyen betegségekre ajánlott a Hévízi Tradicionális Kúra?

Számos betegségre lehet gyógyír a hévízi kúra Forrás: Egészségkalauz
 • reumás-, mozgásszervi panaszokra, kopásos, meszesedéses típusa
 • gyulladásos ízületi és gerincbetegségek kezelésére
 • idült ízületi megbetegedések (kötőszöveti reuma (izom-, ínszalagok megbetegedései)
 • Másodlagos ízületi betegségek, anyagcserezavarokhoz társuló ízületi panaszok (pl. köszvény).
 • belső elválasztású mirigyek zavara.
 • bőrbetegségekhez társuló ízületi gyulladások
 • anyagcsere csontbetegségek (manifeszt, súlyos, tehát a T-score
 • traumatológia - sérüléseket követő (posttraumás) mozgásszervi kórképek rehabilitációja;
 • Krónikus, perifériás idegrendszert érintő, elsősorban mechanikai okokra visszavezethető bántalmak (pl. ischialgia, polyneuropathia, paresis).
 • Izületi műtétek elő- és utókezelése, porckorongműtét (sérv - discus hernia) utókezelése
 • Ideggyógyászat- és idegsebészet, hernia disci opusa után manifeszt neurológiai kiesési „maradvány” tünettel járó esetei.
 • Krónikus nőgyógyászati betegségek

Milyen kezelésekből áll a Hévízi Tradicionális Kúra?

A kúra alapelemei:

Több információért kattintson a linkre és tudjon meg többet a videókból!

Fürdőzés minősített gyógyvízben: Hévízi-tó vize kalcium- és magnéziumtartalmú hidrogén karbonátos gyógyvíz. A legoptimálisabb a 32-34 fokos gyógyvízben történő fürdőzés, hiszen így huzamosabb ideig fejti ki a víz kémiai és biológiai hatását. A Hévízi-tóban a legtöbb gyógyvizes fürdővel ellentétben állva, függőleges helyzetben fürdenek. Így a mélyen elmerülő lábakra nagyobb nyomás nehezedik, mint a feljebb lévő testrészekre, mely előnyt jelent a vérkeringés számára: ugyanis az alsó végtagok ereiből a víz nyomása a szív felé hajt. Alkalmanként 20-30 perc fürdőzés ajánlott a gyógyvízben, utána fél órás pihenés javasolt. Naponta ajánlott maximum fürdési idő háromszor fél óra.

Hévízi gyógyiszappakolás vagy gyógyiszapfürdő: Az egyedülálló hévízi iszap egyaránt tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat, s a benne lévő rádiumsók és redukált kénvegyületek a gyógytényezők különleges értékeit képviselik. Az iszappakolás meleg (36 – 42 °C–os) iszappal történik, gyógyhatásához hozzájárul, hogy melegen tartja a kezelt testtájat. A hatóanyagok a bőrön át felszívódva stimulálják az idegvégződéseket, így fejtik ki izomlazító és fájdalomcsillapító hatásukat. Ellentétben a gyógyszeres fájdalomcsillapítókkal, a hatás hosszútávon, akár hónapokon át érezhető. Az iszapkezelés 20 percig tart, de utána javasolt legalább fél óra nyugalom és pihenés.

A hévízi kúra több lépcsőből álló folyamata segíti a gyógyulást Forrás: Egészségkalauz

Súlyfürdő – Dr. Moll Károly hévízi reumatológus találmánya alapján: A kezelés alatt a vendég nyaknál és/vagy a karok alatt felfüggesztve „lóg” a medencében, miközben a betegség állapotától függően különböző súlyokat helyeznek el rajta derékon és/vagy bokán. A súlyok általában 2-3-5 kg-osak. A súlyfürdő teljesen fájdalommentes, mivel a víz felhajtó ereje ellazult állapotba hozza a testet és nagyon kíméletesen nyújtják a súlyok a gerincet. Célja, hogy a gerinc csigolyáit egymástól eltávolítsa, így a gerincoszlopot megnyújtsa. A nyújtás hatására lehetővé válik a porckorongok eredeti, egészséges állapotának visszaállítása.

Hévízen iszappakolás és a súlyfürdő csak orvosi előírásra végezhető!

A kúra kiegészítő elemei:

Hévízi gyógyvíz fogyasztása ivókútból: A hévízi vízzel alkalmazott ivókúra pozitív hatása főként idült gyomor- és bélhurutban, emésztési zavarokban érezhető. Ingyenesen használható gyógyvizes ivókutak a városban: a Rózsakert épületében (Rákóczi utca 17-19.) és a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Fedett fürdő épületében.

A gyógyvíz fogyasztható is Forrás: Egészségkalauz

Gyógymasszázsok: A masszázs során általános hatás,  hogy fokozódik a vérkeringés, a nyirokkeringés, megváltozik pulzusszám, a légzés, a vérnyomás, az anyagcsere és a testhőmérséklet. Fokozódik a kiválasztás, gyorsul a méregtelenítés és jó hatással van az idegrendszerre is. A gyógymasszázs nem kényeztető wellness masszázs. Gyógyító ereje a relaxálásnál sokkal fontosabb tényező.

Mozgásterápiák: A gyógytorna sokat javít a - mára már szinte népbetegséggé vált - mozgásszegény életmódon.

A gerinctorna főként a gerincoszlop mozgásterjedelmének növelésére, valamin a nyak és derék mobilizálására alkalmazott módszer. De sikeres eredmények érhetők el vele helytelen tartás vagy fájdalom miatt megrövidült izmok nyújtására, a hát, has-, csípő körüli izomzat erősítésére, koordináció fejlesztésre.

A víz alatti torna a gyógytorna hatását kombinálja a víz gyógyító és kedvező fizikai tulajdonságaival. A vízben végrehajtott mozdulatsorok kevésbé megterhelők, így azok is végezhetik, akiknek a szárazföldi torna megerőltető.

Fizikoterápiás kezelések: A különféle fizikoterápiás kezelések is fontosak a sikeres gyógykezeléshez. Hévízen használják az elektroterápiás, - magnetoterápiás, - mechanoterápiás, - fényterápiás kezeléseket is.

Hidroterápia: Mely során a víz fizikai tulajdonságait használják fel, mint a víz hőfoka, azaz hideg-meleg fürdő, melynek hatására csökken a vérnyomás és gyorsul a szívműködés. A hidrosztatikai nyomás,  hatással van a vénákra, bőrerekre, csökkenti a gyulladásos ízületek körfogatát. A terápia hatását nagymértékben fokozza, a gyógyvízzel történő kezelés.

A vízzel történő kezelések közé soroljuk a Hévízi Tradicionális Kúra alapelemeinél felsorolt iszap és súlyfürdő kezelésen kívül a szénsavfürdőt, az elektromos kádfürdőt, a váltófürdőt, a víz alatti masszázst és a hydroxeur-kádfürdőt.

Tudta, hogy a Hévízi Tradicionális Kúra az egészségbiztosítás által támogatottan minden magyar állampolgárnak évente két alkalommal is jár? A részletekről itt olvashat!

A Hévízi-tó maga a csoda!


A hévízi víz gyógyító kincseit a természetes környezet egészíti ki.  A lélek gyógyulásához hozzájárulnak a vízen ringatózó rózsaszín, lila és fehér tavirózsák, tó körül zöldelő mocsári ciprusok, a Schulhof Vilmos sétány gyönyörű virágágyásai, valamint a tóra gyakran ráülő misztikus párafelhő is.

A kezelések és a gyógyvíz tudományos csodája, hogy nem pillanatnyi javulást eredményeznek, hanem hónapokra megakadályozzák a fájdalmak kiújulását.

Élje át ön is a csodát, próbálja ki a hévízi víz gyógyító erejét, kérjen beutalót háziorvosától Hévízre!

A hévízi gyógyászatról bővebben itt olvashat, bővebb információ a Hévízi Tradicionális Kúráról és szállásajánlatokról pedig a www.heviz.hu oldalon található.

Forrás: EgészségKalauz