Ezeket látta már?

Nem hiszi el, mit találtak az űrben!

űr, világegyetem, alkohol, csillag

A csillagászok számára ez egy nagyon fontos eredmény.

Az űrben van alkohol. Nem, nem a figyelmetlen űrhajósok által eldobott borosüvegek, hanem mikroszkopikus molekuláris formában. A kutatók most úgy gondolják, hogy felfedezték az eddigi legnagyobb alkoholmolekulát az űrben, a propanol formájában - írja a ScienceAlert.com.

Ezért fontos a felfedezés

A propanol molekulák két formában, azaz izomerben léteznek, és most mindkettőt azonosították a megfigyelések során: a normál-propanolt, amelyet most először észleltek csillagkeletkezési régióban, és az izo-propanolt (ami mellesleg a kézfertőtlenítő fő összetevője), amelyet csillagközi formában még soha nem láttak.

Ezek a felfedezések rávilágíthatnak arra, hogyan keletkeznek az üstökösök és a csillagok.

"A propanol mindkét izomerjének kimutatása nagyon fontos a keletkezési mechanizmus meghatározásában. Mivel annyira hasonlítanak egymásra, fizikailag is nagyon hasonlóan viselkednek, ami azt jelenti, hogy a két molekulának ugyanabban az időben ugyanott kell jelen lennie. Az egyetlen nyitott kérdés, hogy pontosan milyen mennyiségben vannak jelen - ez sokkal pontosabbá teszi a csillagközi arányukat, mint más molekulapárok esetében. Ez azt is jelenti, hogy a kémiai hálózatot sokkal gondosabban lehet hangolni, hogy meghatározzuk a kialakulásuk mechanizmusát - mondja Rob Garrod asztrokémikus a Virginiai Egyetemről.

Ezeket az alkoholmolekulákat a csillagok "szülőszobájában", a Sagittarius B2 (Sgr B2) nevű gigantikus csillagkeletkezési régióban találták. A régió a Tejútrendszer középpontjának közelében helyezkedik el, közel a Sagittarius A*-hoz (Sgr A*), a szupermasszív fekete lyukhoz, amely köré galaxisunk épült.

Lehet alkoholt inni, ha magas a vérnyomásunk?- olvasson tovább!

Bár a mélyűr ilyen jellegű molekuláris elemzése már több mint 15 éve folyik, az ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) teleszkóp 10 évvel ezelőtti chilei érkezése tovább növelte a csillagászok kutatási lehetőségeit. Az ALMA nagyobb felbontást és nagyobb érzékenységet kínál, így a kutatók olyan molekulákat is azonosítani tudnak, amelyek korábban nem voltak láthatóak.

Forrás: sciencealert.com