Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - ez a vasárnap nehéz lesz a szívbetegeknek

orvosmeteorológia, meteorológia, szívbetegség, front, fronthatás, időjárásérzékenység

Ragyogó napsütéssel kezdődik a nap, de Országos Meteorológiai Szolgálat még ma zivatarokra figyelmeztet - nehéz napja lesz a szívbetegeknek.

Reggelig az ország északkeleti harmadán lehet helyenként eső, zápor, a déli óráktól viszont már több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, nagyobb számban a középső és keleti tájakon. A déli, délkeleti szél délnyugatra fordul, többfelé megerősödik, a Kisalföldön, az Alpokalján, valamint zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

Mi a helyzet a fronthatásokkal?

Vasárnap nem érkezik újabb front, de fokozódik a fülledtség, és elsősorban a déli óráktól kezdődően szórványosan záporok és zivatarok kialakulására is van esély. Emellett többfelé megerősödik a délnyugati szél, helyenként viharos lökések is előfordulnak!

A fülledt időben gyakori lehet a légszomj és a rosszullét, többen ok nélküli idegi feszültséget, ingerlékenységet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. Megterhelő lesz az élettani helyzet, a szabad időt ilyenkor érdemes pihenésre használni!

Alvászavarok is előfordulhatnak, illetve nehéz nap vár a szívbetegekre, valamint a keringési rendszer betegségeivel élők számára, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Ezek a gyakori szédülés leggyakoribb okai - olvasson tovább!

Átmenetileg csökken a pollenkoncentráció

Az allergiások átmenetileg kicsit megkönnyebbülhetnek, a csapadékosabb időben átmenetileg kevesebb a pollen a levegőben. A melegedő évszakban a platán pollenszórása közepes, helyenként magas tartományban alakulhat. A nyír, a tölgy és az ostorfa virágporának koncentrációja közepes, a fűzé, juharé, ciprus-és tiszafaféléké, valamint a dióé, gyertyáné és bükké alacsony-közepes.

A felmelegedés hatására várhatóan gyorsan erősödik majd és hamar elérheti a tüneteket okozó koncentrációt a pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony.

Sokan gondolják, hogy csak az idősek és főleg a nők frontérzékenyek

A Meteo Klinikán viszont egész mást tapasztalnak. Kétségtelen, hogy az idősek többségben vannak, de nagyon sokan vannak a középkorú, sőt, egyre fiatalabb nők és férfiak is. Nézzen meg erről egy videót!

*Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: egeszsegkalauz.hu