Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hidegfront pecsételi meg az idei nyár sorsát

orvosmeteorológia, hidegfront, szívinfarktus, szívbetegek

Ma délután érkezik meg északnyugat felől az újabb hidegfront, ami végleg megpecsételi az idei nyár sorsát. Így alakul a következő napban az időjárás

Ma még azért nyári napunk lesz, hisz a közeledő front előtt még több helyen eléri a csúcshőmérséklet a 25, néhol a 26 C-fokot, de az esővel, záporokkal érkező front északon, északnyugaton már 17-21 C-fok közé hűti le a levegőt késő délután. Hétvégén azonban már nem éri el a 25 C-fokot csúcshőmérséklet, és gyakran lesz szükség az esernyőkre is.

Így alakul a következő napokban az időjárás

Csütörtökön derült, gyengén felhős idővel indul a nap. Reggelre 6-11 C-fok közé hűl le a levegő. Napközben északnyugat felől egyre inkább megvastagszik a felhőzet és délután a Dunántúlon és északon, este pedig délen is egyre több helyen várható eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar. A nyugati, délnyugati szelet több helyen kísérhetik élénk lökések. Délután 19-26 C-fokos maximumokra számíthatunk.

Pénteken kezdetben délen, délkeleten várható eső, zápor. Napközben a gomolyfelhős idő mellett szórványos záporokra, helyenként zivatarokra készülhetünk. Északon, északnyugaton élénk, néhol erős lesz nyugati, északnyugati szél. Hajnalban 7-15, délután 19-23 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton az ország délkeleti felén felhős időre, többfelé esőre, záporokra van kilátás. A Dunántúlon lesz naposabb az idő, de elszórtan zápor, egy-egy zivatar itt is előfordulhat. Nyugaton megélénkülhet az északi, északnyugati szél. Délután 18-22 C-fok valószínű.

országszerte napos, gomolyfelhős idő ígérkezik. Emellett elszórtan előfordulhatnak záporok is. Északnyugaton lesz kissé szelesebb az idő. A csúcshőmérséklet 20-24 C-fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn többnyire napos időre van kilátás, melyet fátyol- és gomolyfelhők zavarhatnak meg. Néhol zápor is előfordulhat. A déli, délnyugati szél több helyen megélénkülhet. Napközben 20-25 C-fok valószínű.

Erre készüljenek a szívbetegek

A kutatások szerint a hideg hónapokban növekszik szívinfarktusokszáma. Ez azzal magyarázható, hogy az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az erek – köztük a szív artériái is –, így csökken a szívizmok vérellátása.

Vigyázzon, mások a szívinfarktus tünetei nőknél és férfiaknál! Kattintson tovább!

A test reagál a hidegre: összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa a keskenyebb erekben. Ezt egy beteg szív már nehezen tudja megoldani. Ilyenkor növekszik az úgynevezett görcskészség, amely szívbetegeknél szorító mellkasi érzést okozhat, valamint a trombóziskészség is fokozódik.

Forrás: időkép/MTI