Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - Napi jó hírünk: húsvét alatt tisztul a levegő!

időjárás, orvosmeteorológia, kettős front, fronthatás, hosszú hétvége

A magas légszennyezettség nagyon komoly egészségrontó tényező, rövid és hosszú távú hatásai is károsak a szervezetünkre. Most fellélegezhetünk.

A frontok mindenkire másként hatnak! Van, akinél a frontok előtt vagy után jelentkeznek a panaszok. Frontmentes időben is tapasztalhatunk erős tüneteket, és jelentős, sokszor meghatározó a stressz hatása is. Az időjárás folyamatosan változik, és ez mindig hatással van a szervezetünkre. Ne feledje: az időjárás-érzékenység egyéni adottság!

Milyen frontra érzékeny? Így derítheti ki - kattintson!

Szombaton folytatódik a változóan felhős idő, helyenként záporok is lehetnek. Megerősödik az északi szél. 10, 16 fokra számíthatunk. Szombaton frontmentes időben lesz részünk, de markáns változás zajlik, egyre hidegebb levegő érkezik. A hőmérséklet több fokkal visszaesik, és sokfelé erős lesz a szél is. Mindemellett a lehűlés érkezésével az ilyenkor szokásos átlag alatt marad a hőmérséklet,

az összetett légköri helyzet pedig sokféle és ismétlődő tüneteket okozhat!

Vasárnap délelőtt a több-kevsebb napsütés mellett többszür megnövekszik a felhőzet, de csak néhol lehet helyi zápor. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakokat gyakran zavarják gomolyfelhők. Néhol egy-egy zápor sem kizárt. Erős lesz az északi szél. 9, 14 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként egy-egy zápor, esetleg hózápor is kialakulhat. Délután innkább csak rövid napos időszakok várhatóak, néhol kisebb eső sem zárhetó ki. Az északkeleti szél élénk lesz. Kora délután 8, 13 fok várható.

Kedden keleten lesz több a felhő, a Dunántúlon hosszabb időre is kisüthet a nap. Számottevő csapadék nem várható. Élénk lesz az északnyugati szél. 10, 15 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Így hathat ránk mindez

Egész nap sokan tapasztalhatnak fejfájást, migrént, a fájdalmakat pedig az erős, olykor viharos szél is erősítheti. Gyakoriak az alváspanaszok, napközben pedig álmos, tompa lehet. Az idősek és a vérnyomásproblémákkal küzdők fokozottan kíméljék magukat, amennyiben ön is az érintettek közé tartozik, akkor próbálja kerülni a stresszes helyzeteket, a megerőltető tevékenységeket. Fontos a sok pihenés, a szabad idejében ne végezzen megerőltető tevékenységeket.

Alvásprobléma is felléphet, illetve reggel az ízületi panaszokkal élők végtagjai is sajoghatnak, a tünetek pedig egész nap fennállhatnak. Itt most kifejezetten a kopásos ízületi problémákra kell gondolni, amik a következő napokban tartósan elő fognak fordulni!

Kövesse a változó fronthelyzetet! Itt megtalálja!

Szabadtéri tevékenységek: A szeles idő és a felhők, valamint a záporos csapadék miatt a hőérzet több fokkal a mért értékek alatt alakul. Öltözzön rétegesen, a szél ráadásul jelentősen csökkenti a komfortérzetet is.

UV-sugárzás: Az UV-sugárzás nem számottevő.

Pollenhelyzet: A csapadékos időnek örülhetnek az allergiások, a tüneteik jelentősen mérséklődnek. A növények pollenszórása drasztikusan lecsökken ezen a napon.

Légszennyezettség: A levegőminőség jó, nem is romlik számottevően.

Balesetveszély: A közlekedésben erős, északnyugaton viharos légmozgás ronthatja a menetstabilitást, emellett a vizes úton könnyen megcsúszhat a jármű. Figyelmetlen, szétszórt sofőrökkel is találkozhat, közlekedjen a szokásosnál is óvatosabban!

Forrás: egeszsegkalauz.hu