Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: záporokat és hidegfronthatást tartogat a hét

meteorológia, orvosmeteorológia, időjárás, pollenjelentés

Ma eleinte több helyen eshet, majd napközben nyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap.

Az esős reggelt követően, délután már csak kisebb záporok fordulhatnak elő. A Dunántúlon többfelé feltámad az északias szél. Délutánra 20 és 25 C-fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Időjárás, frontok

Szerdán gyakran lesz felhős az ég, és időnként elszórtan eső, zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. Helyenként élénk lehet a délkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 18 és 24 C-fok között alakul.

Csütörtökön sok felhő lesz felettünk, délután kezd nyugat felől csökkenni a felhőzet. Eső, zápor a nyugati országrész kivételével még több helyen kialakulhat. A Dunántúlon feltámad az északias szél. Délután 15-21 C-fokot mérhetünk.

Pénteken 17-22 C-fokos maximumokra, több-kevesebb napsütésre van kilátás. Csak néhol fordulhat elő kisebb zápor.

Orvosmeteorológia

Szerdáig, nem várható front a térségünkben, de az időjárás változása miatt gyenge hidegfronti tünetek jelentkezhetnek. Emiatt fejfájás, vérnyomás-ingadozás, ízületi- és görcsös panaszok előfordulhatnak. A hét közepétől várható a hidegfront.

A felhősebb időben bágyadtság, tompaság is jelentkezhet, csökkenhet hő- és komfortérzetünk. A reggel még hűvösebb északkeleti tájakon átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, valamint nő a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Pollenjelentés

A parlagfű virágporának mennyisége fokozatosan csökken, a legtöbb helyen már nem éri el a tüneteket okozó közepes szintet. Más allergén növények pollenszintje jellemzően alacsony marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma többfelé közepes, délen magas, nagyon magas szintet ér el.

Forrás: Időkép/Egészségkalauz