Ezeket látta már?

Párválasztásnál döntő a hasonló DNS?

2014.05.21. Módosítva: 2015.11.04.

A Colorado Boulder Egyetem újabb kutatása szerint a hasonló genetikai állományú emberek gyakrabban házasodnak egymással, mint a csak "véletlenszerűen" találkozó párok.

Az természetesen eddig is köztudott volt, hogy hasonló jellemzők, szokások, az életkor, a rassz, a testforma, a képzettség, de akár a hasonló jövedelem is szerepet játszik a párválasztás alakalmával.

Párválasztásnál döntő a hasonló DNS?

Az új közlemény az amerikai PNAS-ban jelent meg (Proceedings of the National Academy of Sciences), a kutatók szerint nagyobb kedvvel választunk társat hasonló DNS-állományú embertársaink közül. Az előbb felsoroltaknak is van genetikai hátterük, de a teljes génállomány ilyen értelmű hatását eddig még nem vizsgálták.

"Persze az emberek nyilván azok közül választanak párt, akik kedvelik, szeretik őket" – emílti Dr. Benjamin Domingue, a cikk egyik szerzője, viselkedéskutató. "Az viszont kérdéses volt, hogy mindehhez a genetikának van-e bármilyen köze."

A vizsgálati adatok az amerikai öregedéskutató intézet által támogatott Health and Retirement Study nevű vizsgálatából származtak. 825 fehérbőrű (nem hispano-amerikai) pár genomját vették vizsgálat alá. Specifikusan az ún. single-nukleotid polimorfizmusokat keresték, amelyek a DNS-ben olyan helyeket jelentenek, amelyek az egyének közötti eltérésekre jellemzőek.

A kutatók szerint kevesebb különbség mutatkozott a házaspárok DNS-e között, mint véletlenszerűen kiválasztott egyének esetén.

Összevetették a genetikai hasonlóság párválasztási nagyságrendjét a korábbról már ismert, műveltséggel/képzettséggel kapcsolatos párválasztás nagyságrendjével. Az eredmények szerint genetikailag hasonló pár választása kb. 1/3 gyakoriságú a képzettségben hasonló pár választásának.

További vizsgálatok szükségesek, más rasszokon, más kérdéskörökben, pl. lehet-e hogy genetikailag hasonló emberek lesznek egymás barátai, és hogy milyen gyakori az egymástól távolabb eső DNS-állományú emberek párválasztása.

Forrás:

http://www.colorado.edu/news/releases/2014/05/19/people-more-likely-choose-spouse-similar-dna-finds-cu-boulder-study#sthash.HJgOZnTA.dpuf

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához