Ezeket látta már?

Tanár, gyári munkás, irodista? Kitaláljuk, mije fáj!

fájdalom, ízület, munka, hát, váll

A korai ízületi problémákat gyakran a munka során felvett kényszertartás és túlterhelés okozza.

Az érintettek rosszul teszik, ha törvényszerűnek tekintik a megjelenő ízületi fájdalmat, ízületi betegséget. Odafigyelve a megelőzésre, esélyük lehet arra, hogy csak későn vagy egyáltalán ne alakuljanak ki a tünetek.

Amikor a munka ízületi fájdalmat okoz

Egyes szakmák az átlagosnál jobban igénybe vesznek egy-egy ízületcsoportot. Egy parkolóőr vagy egy vadász – legalábbis a csont- és ízületi rendszer szempontjából – egészen biztosan egészségesebben élhet, mint egy banki ügyintéző.

Utóbbi nagy valószínűséggel egész álló nap egyfajta kényszertartásban dolgozik a számítógépe előtt, és a munkahelyi törzsgárda jelvénnyel együtt a reumatológiai beutalót is szinte biztosan megkapja.

Ügyintézők, asszisztensek, irodisták

A számítógépes munka (gépelés, egér kezelése) főleg a csukló ízületeit terheli, de a nyaki gerinc, a váll ízületei is átlag feletti igénybevételnek vannak kitéve. Optimálisan beállított háttámlás szék és optimális íróasztal-magasság, a klaviatúra megfelelő helyzete a legalapvetőbb. A munkaszünetekben érdemes rövid átmozgató tornát végezni. Figyelem! A kéztartást megkönnyítő ergonomikus egér és klaviatúra is létezik ma már.

Tanár, bolti eladó, pincér

A hosszas egyhelyben állást igénylő szakmák jelentősen terhelik az alsó végtag ízületeit és visszeresedésre hajlamosítanak. Kényelmes cipő viselése, a magas sarkú kerülése bizonyos fokú megelőzést jelent. Lúdtalpnál a betét használata elengedhetetlen. Időt kell keríteni – a munka közben, rövid szüneteiben elvégzendő – néhány perces lábtornára.

Szalag mellett dolgozó gyári munkás

Leggyakrabban a váll, a kar és a kéz ízületei betegednek meg. Ha folyamatosan a munkadarab fölé kell hajolni, a kényszertartástól a nyakcsigolyák mennek tönkre. A megfelelő magasságú asztal, ortézisek (például csuklószorító) viselése, a pihenőidő kihasználása, rendszeres pár perces mini torna késleltetheti a bajokat.

Hivatásos sofőr

A volán mellett nincs sok lehetőség a végtagok átmozgatására. Főleg a hátuk sínyli meg a kényszeres egy helyben ülést, tehát a megfelelően beállított ülés és volán segíti a jobb testtartás kialakítását. Fontos (lenne) a rendszeres felállás-pihenés, és egy gyors gerinctorna elvégzése.

Zenész

Sokan nem is gondolnák, milyen veszélyekkel is jár a hangszeres zenélés, mely rengeteg ismétlődő mozgással jár. Így náluk gyakran alakul ki RSI (= Repetitive Strain Injury), azaz az ismétlődő terhelések okozta sérülés, ami tulajdonképpen egy túlterhelés okozta ízületi gyulladás. Leggyakrabban a csuklót, a könyököt és az alkart érinti. Hosszadalmas a gyógyítása, és gyakran kiújul.

Fáj és túl merev a válla? Ez a betegség is okozhatja - olvasson tovább!

Profi sportoló

Melyik gyerek ne szeretne élsportoló és világbajnok lenni! Pedig sajnos az élsportolók a legritkább esetben ússzák meg a sok terhelést ízületi betegség nélkül. Többnyire a csípő és térdízületek (persze: sportága válogatja) bánják az évekig, évtizedekig tartó kemény edzéseket és versenyeket.

Forrás: egeszsegkalauz.hu