Ezeket látta már?

Csillaggyümölcs - a földlakóknak...

2010.11.16. Módosítva: 2015.11.04.

Neve nem véletlen. Különleges formájával azonnal felhívja a figyelmet a színre is tetszetős csillaggyümölcs. Nemcsak szép, valóságos C-vitamin és káliumbomba!

Kicsi, uborkaszerű, csillag alakot formáz – ez a mutatós külsejű, zöldessárga gyümölcs a csillaggyümölcs, vagy más néven karambola. Nyersen főleg díszítésre használják, de többféle nyalánkság készíthető belőle, és igen egészséges!

Csillaggyümölcs - a földlakóknak...

Évszázadokkal korábban már termesztették a csillaggyümölcsöt őshazájában, Malajziában és Dél-Kelet Ázsiában. Elsősorban trópusi éghajlatokon fordul elő. Egyes források szerint Indiából és a Molukka-szigetekről származik. Kis fa vagy magas cserje, lombozata örökzöld, termésének csillag a keresztmetszete, innen kapta a nevét. Nem véletlen, hogy a trópusokon érzi jól magát, imádja a napfényt, a fagyra rendkívül érzékeny: a legkisebb hideg is károsíthatja a fát és gyümölcsét. Ezért a csillaggyümölcs nehezen termeszthető otthon, igen kényes növény.Csillaggyümölcs a földieknek! Termése kis mennyiségben vasat és cinket tartalmaz, ám kimagasló mennyiségű C-vitamin és kálium található benne. Nagyon jó szomjoltó!

A csillaggyümölcs íze kissé jellegtelen, leginkább a birsalmára hasonlít, savanykás és édes, gyakran nincs magja. A legismertebb és legfontosabb fajtái az Arkin, Golden Star, a Hoku, Maha, New Combe és a Kaiang.

Csak a kóstolás a biztos módszer arra, milyen ízű csillaggyümölcsöt fogunk ki. Legokosabb, ha a sárga és hibátlan, kemény darabokat választjuk. Hűtőszekrényben háromtól tíz napig áll el, szobahőmérsékleten csak öt napig. Hazánkba gyakran még zöld csillaggyümölcsök érkeznek, ezek azonban szobahőmérsékleten pár nap alatt sárgára érnek, sőt, jellegzetes illatuk lesz.

A karambola hámozatlanul fogyasztható, de nyersen főként díszítésre használják. Levét koktélokba teszik, savanykás jelleget kölcsönöz az italnak. Nálunk, Európában szeletekre vágva desszerteket, hidegtálakat, gyümölcssalátákat díszítenek vele. A virágokat is felhasználják. Kelyhek mutatós dekorációja is lehet.

Ázsiában szomjúság ellen alkalmazzák, enyhén megsózva. Fogyasztják megcukrozva is, nyersen, vagy megfőzve, kandírozva vagy zseléként. Finom lekvár és befőtt és készíthető a csillaggyümölcsből.

Sült csillaggyümölcs

Ha négy személynek való adagot készítünk, 2 csillaggyümölcsre, 2 mangóra, friss mentára, vaníliafagylaltra, 150 g cukorra, 300 g lisztre, 2 tojásra, 2 evőkanál cukorra, 2 evőkanál olajra, 2 dl sörre lesz szükségünk.

Elkészítés: Hámozzuk meg a mangókat, távolítsuk el a magját és készítsünk pürét belőle. Meglocsolhatjuk kis narancslével. A tojásból, lisztből, olajból és a sörből sörtésztát készítünk. A csillaggyümölcsök mindkét végét távolítsuk el és vágjuk szeletekre. A szeleteket kandírozzuk 150 g cukorban, majd a sörtésztával vonjuk be és süssük ki. Vaníliafagylalttal, mangószósszal és mentalevélkével tálaljuk.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához