Ezeket látta már?

Villámgyors, egészséges szaloncukor házilag: egyáltalán nem bonyolult!

egészséges szaloncukor házilag datolya recept

Azoknak ajánlunk, akik szeretnének csinosak lenni karácsony után, a szilveszteri buliban is.

Készítsen idén saját kezüleg szaloncukrot datolyából! A datolya karotinoidokban, flavonoidokban és tanninokban gazdag gyümölcs. Kiváló rostforrás ami tulajdonsága segít megelőzni a székrekedést és segít a vércukorszint szabályozásában, megelőzve az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget, magas gyümölcscukor tartalmára, kalóriaértékére azonban oda kell figyelni.

Az alábbi táblázat 100 g száraz és friss datolya tápértékét tartalmazza

Tápanyagok100 g szárított datolya100 g friss datolya
Energia298 kalória147 kalória
Szénhidrát67,3 g33,2 g
Fehérjék2,5 g1,2 g
Zsírok0,3 g0,1 g
Rostok7,8 g3,8 g
A vitamin8 mcg4 mcg
karotinok47 mcg23 mcg
B3 vitamin2 mg0,99 mg
B9 vitamin13 mcg6,4 mcg
C vitamin0 mg6,9 mg
Kálium700 mg350 mg
Kalcium50 mg25 mg
Magnézium55 mg27 mg
Foszfor42 mg21 mg

Szaloncukor datolyából

Kiválóan használható cukor helyettesítésére használható sütemények, habok és sütemények elkészítéséhez - és, készíthetünk vele szaloncukrot is.

Hozzávalók

  • 20 dkg magozott datolya
  • 15 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé

Elkészítése:

  1. Fontos, hogy magozott datolyát használjunk vagy magozzuk ki, és olvasszuk fel a csokoládét alacsony hőmérsékleten.
  2. A masszát hűtsük le, amíg a csokoládé textúrája megfelelővé nem válik.
  3. A datolyákat mártsuk be a csokoládéba,
  4. majd hűvös helyen, például erkélyen pár perc alatt megdermednek.
  5. Az elkészült golyókat szép papírba csomagolhatjuk.

Összetettebb, de még mindig költséghatékony verzió:

Hozzávalók:

  • 50 dkg aszalt datolya
  • 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 reszelt citromhéj
  • csipetnyi őrölt fahéj

Igazi karácsonyi hangulatú datolyás recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg dió
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg datolya
  • 2 ek házi sárgabaracklekvár
  • 1 reszelt narancshéj
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szegfűszeg

Elkészítés:

Mindkét utóbbi recept esetében áztassuk be vízbe az aszalt gyümölcsöket, majd ha kissé megpuhultak, a többi alapanyaggal együtt tegyük őket a robotgépbe. Aprítás után a kapott masszából vizes kézzel készítsünk szaloncukor formájú golyókat. Még könnyebben formázhatjuk, ha egy kanál mézet is adunk hozzá.

A mazsola, datolya vagy aszalt barack helyett használhatunk aszalt meggyet, áfonyát, de akár aszalt mangót is, ha trópusi szaloncukorra vágyunk. A magvak esetén is variáljuk, vagy kombináljuk nyugodtan az ízeket. Remek alapanyag a mandula, a dió, a földimogyoró, a törökmogyoró, a makadámiadió és a pekándió is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fehérboros csirkecomb recept: itt egy ízletes,diétabarát ebédötlet!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészséges recept

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához