Villámgyors, egészséges szaloncukor házilag: egyáltalán nem bonyolult!
Azoknak ajánlunk, akik szeretnének csinosak lenni karácsony után, a szilveszteri buliban is.
Készítsen idén saját kezüleg szaloncukrot datolyából! A datolya karotinoidokban, flavonoidokban és tanninokban gazdag gyümölcs. Kiváló rostforrás ami tulajdonsága segít megelőzni a székrekedést és segít a vércukorszint szabályozásában, megelőzve az inzulinrezisztenciát és a cukorbetegséget, magas gyümölcscukor tartalmára, kalóriaértékére azonban oda kell figyelni.
Az alábbi táblázat 100 g száraz és friss datolya tápértékét tartalmazza
Szaloncukor datolyából
Kiválóan használható cukor helyettesítésére használható sütemények, habok és sütemények elkészítéséhez - és, készíthetünk vele szaloncukrot is.
Hozzávalók
- 20 dkg magozott datolya
- 15 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé
Elkészítése:
- 1 Fontos, hogy magozott datolyát használjunk vagy magozzuk ki, és olvasszuk fel a csokoládét alacsony hőmérsékleten.
- 2 A masszát hűtsük le, amíg a csokoládé textúrája megfelelővé nem válik.
- 3 A datolyákat mártsuk be a csokoládéba,
- 4 majd hűvös helyen, például erkélyen pár perc alatt megdermednek.
- 5 Az elkészült golyókat szép papírba csomagolhatjuk.
Összetettebb, de még mindig költséghatékony verzió:
Hozzávalók:
- 50 dkg aszalt datolya
- 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 reszelt citromhéj
- csipetnyi őrölt fahéj
Igazi karácsonyi hangulatú datolyás recept
Hozzávalók:
- 20 dkg dió
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg datolya
- 2 ek házi sárgabaracklekvár
- 1 reszelt narancshéj
- 1 tk fahéj
- 1 tk szegfűszeg
Elkészítés:
Mindkét utóbbi recept esetében áztassuk be vízbe az aszalt gyümölcsöket, majd ha kissé megpuhultak, a többi alapanyaggal együtt tegyük őket a robotgépbe. Aprítás után a kapott masszából vizes kézzel készítsünk szaloncukor formájú golyókat. Még könnyebben formázhatjuk, ha egy kanál mézet is adunk hozzá.
A mazsola, datolya vagy aszalt barack helyett használhatunk aszalt meggyet, áfonyát, de akár aszalt mangót is, ha trópusi szaloncukorra vágyunk. A magvak esetén is variáljuk, vagy kombináljuk nyugodtan az ízeket. Remek alapanyag a mandula, a dió, a földimogyoró, a törökmogyoró, a makadámiadió és a pekándió is.
Fehérboros csirkecomb recept: itt egy ízletes,diétabarát ebédötlet!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!