Ezeket látta már?

Evés után gyakran felpuffad a hasa? Ezt az egyszerű szabályt tartsa be!

Dietetika
2024. szeptember 05. 19:04
puffadás, gyomorfájás, puffadás ellen, praktika

Ha rendszeresen feszül, puffad a hasa, ezeket a tanácsokat fogadja meg!

A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a galaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Azért, hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat!

Bele szeretne férni a nadrágjába? Étkezéskor figyeljen a szénhidrátokra! – tanácsolja Jacqueline Wolf, a Harvard Orvosi Egyetem tanára, egyben az Útmutató az egészséges gyomorhoz nőknek című könyv szerzője.

Óvatosan a tejjel

Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.

Figyeljünk a gyümölcsevésre

A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.

A keményítőben gazdag élelmiszerek

Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.

Félre a cukorral

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.

Tudatosan a babbal

A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket. Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.

Összegezve

  • Érdemes figyelni a nehezen emészthető szénhidrátokra, mint a gyümölcscukor, tejcukor, keményítő, alkoholban található cukor, és galaktán.
  • Azoknak, akik rendszeresen felpuffadnak tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenvednek.
  • Ajánlott olyan tejtermékeket fogyasztani, amelyekben kevés tejcukor található, vagy laktózmentes termékeket vásárolni.
  • A különböző gyümölcsök, bogyók, szőlő és citrusfélék könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták.
  • A kellemetlen tüneteket okozó ételek helyett fogyasszunk könnyebben feldolgozható alternatívákat, mint a rizs, kukorica, zab és burgonya.

Olvasta már?

Hasfájás és rendszeres puffadás: ilyenek a gyomorrák korai tünetei
Ez is érdekelheti

Hasfájás és rendszeres puffadás: ilyenek a gyomorrák korai tünetei



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# puffadás # puffadt has # hasfájás # gyomorfájás # laktóz érzékenység

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés