Ezeket látta már?

Gátolhatják a növekedést a növényi tejek?

2017.10.18. Módosítva: 2017.10.19.
tej

Azok a gyerekek, akik alternatív tejeket, például szója-,mandula-, vagy rizstejet fogyasztanak alacsonyabbra nőnek, mint azok a társaik, akik rendes tehéntejet isznak. Tényleg lehetséges lenne?

A növényi tej és a hagyományos tehéntej

2017 nyarán az "American Journal of Clinical Nutrition" kutatói felfedezték, hogy ha napi szinten alternatív tejet fogyasztasztanak a gyermekek, az összeköttetésben van a növekedés gyorsaságával, ami 0,4 centimétert jelent minden pohárnál.

Dr. Jonathon Maigura, a kutatócsoport tagja alátámasztotta, hogy azok a gyerekek, akik nem fogyasztottak tehéntejet, alacsonyabbak társaiknál. Azok akik 3 pohár vegetáriánus tejet isznak 3 pohár tehéntej helyett naponta, átlagosan 1,5 cm-el alacsonyabbak. Ez nem egy kis különbség, amikor 3 éves gyerekekről van szó.

A kutatás során több mint ötezer egészséges, 2-6 év közötti kanadai gyereket vizsgáltak. A kísérletben résztvevő gyerekek átlagosan 38 hónaposak voltak, a nemek arányosan oszlottak el. 5%-a résztvevőknek csak növényi tejet fogyasztott, 85%-uk tehéntejet, 8%-uk mindkettőt és 3%-uk egyiket sem.

Érdekesség, hogy az, hogy mennyivel alacsonyabbak a gyerekek attól függöt, hogy mennyiségileg mennyi tejet fogyasztanak. Ez nem azt jelenti, hogyha nem iszik a gyerek tehéntejet, akkor alacsonyabb lesz. Ez inkább azt jelenti, hogyha alternatív tejet fogyaszt, minden egyes pohárral a gyermek átlagosan kicsit kisebbnek, egy kicsit rövidebbnek tűnik - ez a meglepő.

Tényleg számít, hogy mennyi tejet fogyaszt a gyermek? Tényleg számít, hogy mennyi tejet fogyaszt a gyermek? Forrás: EgészségKalauz

Baj, ha a gyermek növényi tejet iszik?

"Erre még nincs pontos válasz: nem tudjuk, hogy ha a gyerekek alternatív tejeket fogyasztanak, idővel felzárkóznak-e, vagy talán nem" - mondta. "Általánosságban megállapítható, hogy a gyermekek egy bizonyos szinten a magasság tekintetében hajlamosak lemaradni még felnőttkorban is."

Ennek ellenére azt is hozzá tették, hogy a magasabb és súlyosabb gyerekekből nem lesznek feltétlenül egészséges felnőttek, vagy még szuper egészséges gyerekek. Nem az számít az egészség szempontjából.

"Nem lenne helyes üzenet, ha az emberek, akik nem fogyasztanak tehén tejet elhatároznák, hogy elkerülik a növényi alapú tejet is."

Olvasson tovább, hogyha érdekli, mi a teendő tejallergia esetén!

forrás: CNN

Forrás: EgészségKalauz