Ezeket látta már?

Hisztamin intolerancia: ezért is fájhat a gyerek hasa!

hisztamin intolerancia, hányinger, hányás, hasmenés, hasfájás, gyermek

Ez a felnőttek körében gyakori kórkép a gyermekeknél is előfordulhat. Mikor gyanakodjunk hisztamin intoleranciára a gyereknél?

Az ünnepi időszakban a gyerekek több édességet fogyasztanak, ami megterhelheti a gyomrukat. Ha azonban elhúzódó hányinger, hányás, hasmenés és hasfájás jelentkezik, gondolni kell a hisztamin intoleranciára is. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a tünetekről és kivizsgálásról kérdeztük.

A csokoládé, a diós bejgli és a hisztamin intolerancia

Az ünnepi menüsor sok olyan fogást tartalmaz, amely felerősíti a hisztamin intoleranciások tüneteit. Ha a gyermeknek a sok csoki mikulás után fáj a hasa, nem biztos, hogy csak a túlevés miatt érzi rosszul magát. A csokoládé ugyanis hisztaminban gazdag, egyéni érzékenységtől függően a fogyasztása eltérő erősségű tüneteket okozhat.

A hisztamin intolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert csökkent a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim szintje. Ennek hiányában a magas hisztamin tartalmú ételek hatására, vagy azok az élelmiszerek miatt, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelését, megjelennek az említett tünetek – magyarázza dr. Balogh Ádám.

Orrfolyást és orrdugulást hisztamin intolerancia is okozhat - olvasson tovább!

Hisztamin intolerancia esetén panaszokat okozhatnak többek közt a sajtok, a csokoládé, ketchup, a mogyoró, dió, citrusfélék, de a különböző készételekben és üdítőkben megtalálható élelmiszer adalékok is – hogy csak az ünnepi menüben, a gyerekek által kedvelt összetevőket említsük. A problémás élelmiszerek listája valójában ennél hosszabb.

A hisztamin intolerancia diétával kezelhető

A hisztamin intolerancia vérvizsgálattal kimutatható, a diamino-oxidáz enzim értékét ez alapján meg lehet határozni. A kivizsgálás során gondolni kell az egyéb, hasonló és gyermekeknél szintén előforduló kórképekre is, mint például az

Ha bebizonyosodik, hogy a panaszok hátterében valóban hisztamin intolerancia áll, diétára van szükség, a magas hisztamin tartalmú élelmiszereket kerülni kell. Alkalmanként, ha a diéta nem megoldható, van lehetőség a DAO enzimet tabletta formájában pótolni. Étkezés előtt bevéve így meg lehet előzni a tüneteket. Hosszú távon azonban a diéta jelenti a megoldást, ehhez érdemes dietetikus segítségét igénybe venni.

Forrás: Budai Allergiaközpont