Ezeket látta már?

Tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia)

2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A tejcukor (laktóz) kémiailag a cukrok családjába tartozó vegyület, mely a tejben és a tejtermékekben található. Tejcukor túlérzékenység fordul elő olyan embereknél, akik emésztési problémáktól szenvednek, ha tejet vagy tejtermékeket fogyasztanak. Ez a jelenség gyakrabban fordul elő az ázsiai népességnél.

A tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) tünetei

Hastájéki rossz közérzet/kólikás (hullámokban keletkező és múló) fájdalom.Hastájéki feszültség/puffadtság/szelek (a belekben termelődő nagymennyiségű gáz miatt).Ritkán hasmenés.

A tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) kiváltó okai

A laktáz enzim hiánya, mely a tejcukor lebontásához szükséges. Ha emésztetlen, tehát eredeti formájában lévő laktóz kerül a vastagbélbe, akkor ezt az ott élő baktériumok lebontják, és nagymennyiségű gázt és savakat termelnek, melyek a tünetek okozói.

Mit tehet Ön tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) esetén

Attól függően, hogy túlérzékenysége milyen mértékű, vagy teljesen kerülje a tej/tejtermékek fogyasztását, vagy csak kis mennyiségben fogyassza őket!Növelje laktóztűrő képességét úgy, hogy kismennyiségű tej/tejtermék fogyasztásával indulva fokozatosan emeli az elfogyasztott adagot hónapokon/éveken keresztül!Fogyassza a tejet/tejtermékeket az étkezések végén, mert ez csökkenteni szokta a tünetek súlyosságát!

Forrás: EgészségKalauz