A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia)

#egészség
2009.10.08. Módosítva: 2015.11.04.

A tejcukor (laktóz) kémiailag a cukrok családjába tartozó vegyület, mely a tejben és a tejtermékekben található. Tejcukor túlérzékenység fordul elő olyan embereknél, akik emésztési problémáktól szenvednek, ha tejet vagy tejtermékeket fogyasztanak. Ez a jelenség gyakrabban fordul elő az ázsiai népességnél.

Hirdetés

A tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) tünetei

Hastájéki rossz közérzet/kólikás (hullámokban keletkező és múló) fájdalom.Hastájéki feszültség/puffadtság/szelek (a belekben termelődő nagymennyiségű gáz miatt).Ritkán hasmenés.

A tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) kiváltó okai

A laktáz enzim hiánya, mely a tejcukor lebontásához szükséges. Ha emésztetlen, tehát eredeti formájában lévő laktóz kerül a vastagbélbe, akkor ezt az ott élő baktériumok lebontják, és nagymennyiségű gázt és savakat termelnek, melyek a tünetek okozói.

Mit tehet Ön tejcukor túlérzékenység (laktóz intolerancia) esetén

Attól függően, hogy túlérzékenysége milyen mértékű, vagy teljesen kerülje a tej/tejtermékek fogyasztását, vagy csak kis mennyiségben fogyassza őket!Növelje laktóztűrő képességét úgy, hogy kismennyiségű tej/tejtermék fogyasztásával indulva fokozatosan emeli az elfogyasztott adagot hónapokon/éveken keresztül!Fogyassza a tejet/tejtermékeket az étkezések végén, mert ez csökkenteni szokta a tünetek súlyosságát!

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.