Ezeket látta már?

Gyomorégés: gyakran ilyen komoly betegség húzódik meg a háttérben

reflux, gyomorégés, hormonális zavar, gyomorsüllyedés

A gyomorégés (reflux) tünetei egyértelműek - kérdés, hogy csupán valamilyen étel irritálja épp a gyomrunkat, vagy komolyabb rendellenesség áll a háttérben?

A gyomorégés, illetve a refluxbetegség igen gyakori tünet, és bár a legtöbbször könnyen vissza lehet vezetni a nem megfelelő életmódra vagy a túlevésre, időnként más, súlyosabb betegségek is állhatnak a kellemetlen, fájdalmas égető érzés hátterében.

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés tulajdonképpen az a kellemetlen, fájdalmas, égető érzés, melyet a gyomorsav visszacsorgása okoz a nyelőcsőben. A gyomrot és a nyelőcsövet egy záróizom köti össze, mely megakadályozza, hogy a gyomortartalom visszakerüljön a nyelőcsőbe. Időnként ez a záróizom "meglazulhat", ennek oka lehet a túlevés, a túl zsíros és nehéz ételek, a savas vagy irritáló élelmiszerek és italok is. A dohányzás és a túlsúly is hozzájárulhat a gyakori gyomorégéshez.

A gyomorégés, illetve a reflux betegség (mely tulajdonképpen a gyomorégés állandósult, krónikus formája) azonban egyéb problémákra is utalhat.

A mellkastájéki fájdalom, az égő érzés, a gyomorsav felböfögése, a köhögés mellett megjelenhet a fájdalmas, nehezített nyelés is. Ez fokozatosan romló tünet, először csak az ételek, előrehaladottabb állapotban azonban még a folyadék lenyelése is kellemetlenségeket, fájdalmat okozhat. Ez nyelőcső gyulladásra, nyelőcső szűkületre, a nyelőcső megrövidülésére utalhat. A nyelőcsőbe visszacsorgó gyomorsav ugyanis felmarhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és annak gyógyulása hegesedéssel jár együtt. A heges szövetek pedig leszűkítik a lenyelt falat vagy korty útját.

Akár hormonális zavar is okozhatja a gyomorégést

Amennyiben a "klasszikus" tünetek mellett vérzést, torokfájást és fájdalmas nyelést tapasztalunk, a nyelőcső nyálkahártyáján fekélyes, nem gyógyuló, nyílt seb alakulhatott ki. A legsúlyosabb esetben a nyelőcsőt borító sejtek megváltozhatnak: a gyomorsav hatására a nyelőcső alsó szakaszának normál sejtjeinek helyét a gyomor belső felére jellemző sejtek veszik át. Ez, a Barrett-nyelőcső (vagy Barrett-szindróma) nemcsak súlyos és fájdalmas betegség, de gyakran tekintik a nyelőcsőrákot megelőző állapotnak.

Ezeket az ételeket kerülje, ha gyakran ég a gyomra!

A reflux betegség, illetve a gyomorégés összefüggésben állhat a rekeszsérvvel, vagyis azzal a tünetegyüttessel, mikor a gyomor egy kis része áttüremkedik a rekeszizom nyílásán a mellkas üregébe. A gyomorsüllyedés, a gyomor "előreesése" az a jelenség, melynek során a gyomor a normális helyzeténél lejjebb kerül a test üregébe. Ez többek között a gyomorsavak termelődését is befolyásolhatja, így előidézheti vagy akár súlyosabbá is teheti a gyomorégés tüneteit.

Ritkább esetben a gyomorégés hátterében egy hormonális zavar, a gasztrin termelődés problémája is állhat. A gasztrin legfontosabb feladata, hogy serkentse a gyomorfal sejtjeinek munkáját, így azok több gyomorsavat termeljenek. Ezt okozhatja a vér túlságosan magas kalciumszintje, de daganat is (ez utóbbi, az úgynevezett Zollinger-Ellison szindróma szerencsére rendkívül ritka betegség).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyomorégés

Forrás: EgészségKalauz