Ezeket látta már?

Így "herélik ki" az energiaitalokat

energiaital, fáradtság, koffein, enegia, éberség, cukor

Amikor lehúzunk egy energiaitalt és nem érkezik a várt hatás, nem biztos, hogy bennünk van a hiba. A Magyar Energiaital Szövetség elárulja, hol maradtunk le.

Minden fogyasztó két fő dolgot vár el az energiaitaloktól:

  1. adjanak energiát, (ami a főleg a bennük lévő szénhidrátoknak (cukor) köszönhető) és
  2. éberséget (amit a magas koffeintartalom biztosít).

Amennyiben egy ital nem felel meg a fenti elvárásoknak, akkor az nem is nevezhető energiaitalnak!

Miért is nem?

Belátható, ha egy italnak a cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is (szinte) nulla, igy logikátlan, sőt jogilag fogyasztói megtévesztés (is lehet) az ilyen italt energiaitalnak nevezni. Igaz, az energiaitalok tartalmazhatnak a szénhidrátokon kívül egyéb energiát biztosító[SKK1] összetevőket is, de ezek energetizáló hatása nagyon elenyésző a szénhidrátokéhoz képest.

Igazolható az is, hogy amely ital koffeintartalma csak egy kóla szintjével egyenlő, (10-15mg/100ml) akkor az nevezhető kólának, azaz üdítőitalnak, de semmi képen nem energiaitalnak. Ezt erősíti a 2011. évi. CIII törvény is, amely a Népegészségügyi Termékadó vonatkozásában határozza meg az energiaital fogalmát: „energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15 milligramm/ 100 milliliter mennyiséget”.

Energia-felhasználás kalkulátor: nézz meg, mennyi energiát használ el átlagosan!

Bizonyára, ön beleftott már megtévesztő termékelnevezésbe és keserű szájízzel vette tudomásul, hogy nem azt kapta, amit várt. Nem csoda, hiszen a nevétől még egyetlen termék sem vált mássá, mint ami. Például egy pezsgő sem az üvegen lévő címkétől, hanem az elvárt tartalomtól válhat egy különleges pillanat italává. Az energiaitalok világában sincs ez másként, mert nem az elnevezéstől - hanem a tartalomtól lesz egy ital energiaital.

Ezért nem jó a mértéktelen energiaital-fogyasztás - olvasson tovább!

A világ számos energiaitalának legyakoribb összetevőit és azok mennyiségét elemezve, a Magyar Energiaital Szövetség is meghatározta az energiaital fogalmát.

„Energiaital az a kereskedelmi forgalomban kapható ital, amelynek energia tartalma meghaladja a 34 kcal/100 milliliter mennyiséget, és koffeintartalma meghaladja a 30 mg/100 milliliter mennyiséget és vitaminokat, valamint energetizáló összetevőket tartalmaz. „

Amikor tehát energiát és éberséget vár egy italtól, akkor nézzemeg mit iszik, mert könnyen belefuthat olyan "kiherélt" energiaitalba, amely energia mentes, avagy csökkentett koffeintartalmú. Ettől pedig hiába várja a kívánt hatást!

Ugyan lehet két, vagy három keréken is közlekedni, de ha egy szupersportkocsival akar egy jót kanyarogni, akkor ahhoz négy kerék kell. Egy jó energiaitalhoz pedig megfelelő mennyiségű cukor és koffein.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához