Így ismerheti fel az igazán jó pezsgőt

#alkohol #pezsgő #bor #szilveszter
2020.12.31.

A jó pezsgőt nemcsak az íze határozza meg, hanem az is, hogyan hogyan mozognak benne a buborékok. Lássuk, miért és hogyan is habzik a jó pezsgő!

Az ár nem feltétlen garancia, de akkor milyen szempontok alapján deríthetjük ki, hogy az, amit iszunk, valóban minőségi pezsgő-e?

Miért habzik a pezsgő?

A borban az élesztőgombák a cukortartalmat megemésztve szén-dioxidot állítanak elő. A palack dugója ezt a szén-dioxidot bent tartja, a bor feletti légtérben a kialakuló nyomás hatására pedig a gáz nagy része visszaoldódik a borba. A túlnyomás megszűnésekor, azaz a palack felnyitásakor, a borba zárt (oldódott) széndioxid felszabadul, buborékokat képez, és a felszínre törekszik.

Ha folyamatos függönyként szállnak felfelé a nedűben, és a hab lassan oszlik szét, biztosak lehetünk benne, hogy a pezsgőt megfelelő minőségű borból készítették.

A habot elsősorban a borban található fehérjemolekulák hozzák létre, de annak tartósságában a cukroknak és a különböző savaknak is jelentős szerepe van. De hogyan képeznek a fehérjék tartós habot ? A borban található fehérjék, hasonlóan a tojásfehérjéhez rendelkeznek hidrofil (azaz vízben oldódó, "vízszerető") és hidrofób (vízben nem oldódó, "víztaszító") résszel. Ezek a pezsgőben a széndioxid felületét oly módon burkolják be, hogy a buborék belseje felé néz a hidrofób molekula rész, míg a vizes közeg felé a hidrofil rész. Így stabil buborékok tudnak képződni. A több éves pezsgőkben a fehérjék elbomlanak, szerkezetük megváltozik, ezért habzó képességük is romlik.

Ezért nem jó, ha mosogatógépben mossa a pezsgőspoharat

A buborékok a pohár falán megtapadva híznak, mindaddig, míg onnan leszakadva felszaladnak a felszínre. Az, hogy mikor tudnak leszakadni, elsősorban a poharak anyagától, tisztaságától függ. A műanyag poharak fala nehezen nedvesedik, ezért nagy méretű buborékok keletkeznek, amelyek a felszínre érve azonnal szétpukkannak.

Az üvegpoharak fala könnyebben nedvesedik, kisebb buborékok törnek a felszínre, stabil habot képezve. A törölgetéskor a pohár falára kerülő mikroszkopikus mennyiségű cellulóz (a konyharuháról) már elegendő, hogy meginduljon a buborékképződés.

A hab stabilitásáért a habzásgátlók is felelősek, mivel habzásgátlók jelenlétében a hab pillanatok alatt szétesik. Épp ezért nem ajánlott mosogatógépben mosni a pezsgőspoharakat, mert a mosogatógép tabletták és öblítőszerek habzásgátló anyagokat is tartalmaznak, amelyek minimálisan, de megtapadnak a pohár falán, szép csillogó fényt adva annak. Az így mosogatott poharakban az apró buborékok ugyan kialakulnak, de a habzás mértéke lecsökken.

Jó tudni, hogy a CRÉMANT jelzés a palackokon a csökkent habzásra, kevesebb buborék képződésére vonatkozik.

Olvasson tovább! Miért leszünk másnaposak? Íme, a valódi ok!

Összefoglalva, miről ismerhetjük fel a jó pezsgőt:

  • A buborékoknak folyamatos függönyként kell felfelé szállniuk a pezsgőben.
  • A stabil buborékok kialakulásában kulcsszerepet játszanak a fehérjemolekulák.
  • A habot is elsősorban a fehérjemolekulák hozzák létre, de a tartósság szempontjából fontosak a cukrok és a különböző savak is.
  • A jó pezsgőt az apró buborékok és a nem túl magas, de stabil hab jellemzi.
  • Amennyiben a hab lassan oszlik szét, a pezsgőt jó minőségű borból készítették.
  • A pezsgőspoharat ne mosogassuk gépben, a pezsgőt ne töltsük műanyag pohárba!
  • A jó habhoz kézi mosogatással jól elöblített és konyharuhával eltörölgetett üvegpohárba töltsük ki a pezsgőt!

forrás: laboratorium.hu

Forrás: EgészségKalauz