Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így lett világsiker a magyar huminsav (X)

shutterstock_650807923

Soha nem találná ki, miből csinált étrend-kiegészítőt egy magyar feltaláló, tőzegből!

A Hévíz melletti lelőhelyről származó tiszta tőzegből nyert Humicin készítmények sorra nyerik a nemzetközi díjakat. A feltalálóként is elismert Szöllősy Jánost a huminsavas készítményeiért még a belga király is lovaggá ütötte. Vajon hogyan jutott eszébe a feltalálónak tőzegből kivonni a huminsavat és miként csinált ebből üzletet?

Huminsav: a kezdetek

A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje Forrás: EgészségKalauz

A Központi Fizikai Kutató Intézetben szabadalmait sorra bejelentő kutatót, Szöllősy Jánost (képünkön) épp a fémüvegek mágneses természete érdekelte, amikor véletlenül az ölébe pottyant valami – pontosabban valaki. Egy televíziós szereplése után, mint amágnesesség értőjét, megkereste őt egy külföldről hazatért, idős állatorvos, aki saját készítésű, kéttűs iránytűjével végzett furcsa méréseket Keszthelyen, a háza körül.

Próbálja ki, a huminsavas készítményeket -kattintson ide!

A méréseket dr. Csucska Elek, állatorvos végezte, aki valamilyen megoldást keresett a már akkor is (a nyolcvanas évekről beszélünk) nyomelemhiányos talaj tápanyagainak pótlására. Némi kísérletezés után rájött, hogy ha ezeket a nyomelemeket valamilyen szerves hordozóhoz köti, akkor azt még az állatok is elfogadják és jól hasznosítják. Így került képbe a huminsav.

A huminsavak a növények több ezer éven át humifikálódott maradványai, legtisztább formában a föld alatt, elzártan lebomló növényi tőzeg tartalmazza.

A kísérletező állatorvos a Hévízen talált tőzegből összeállított egy szert, amitől állatai szépen rendbejöttek, sőt, ezt a tőzegoldatot emberek – leginkább beteg orvosok és hozzátartozóik – is kipróbálták. Szöllősyt a mágneses témákban folytatott közös eszmecseréik során kezdte el érdekelni, hogy vajon mi lehet az a ránézésre gusztustalan, barna lötty, amiért messziről zarándokolnak kollégájához a hálálkodók.

A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje Forrás: EgészségKalauz

Dr. Csucska Elek hosszú évek múlva árulta el kutatótársának a titkot: a huminsav az ásványi anyagokat szerves kötésbe hozza, így azt a szervezet már képes hasznosítani. Ugyanerre az elméletre érzett rá akkoriban Béres is, csak ő nem a huminsavhoz, hanem a kalcium-EDTA-hoz kötötte az elemeket. A huminsavnak azonban mindemellett van egy olyan jótékony hatása is, hogy megköti a szervezetünkbe került káros nehézfémeket (ólmot, kadmiumot, céziumot, urániumot stb.), és eltávolítja azokat.

Szöllősy Jánosnak sikerült izolálnia a tőzegoldatok tiszta hatóanyagát, a huminsavat, s ahhoz kötötte hozzá külön a vasat, külön a szelént, a krómot, és a cinket. A kezdeti, tipikusnak is mondható buktatók után befektetőre, gyártóra várt, aztán megelégelve a helyzetet megalapította saját cégét, a Humic 2000 Kft-t és belefogott az étrendkiegészítő-gyártásba.

Hol található huminsav?

A huminsav és a tőzeg szerte a világon előfordul, ám olyan tiszta, környezetszennyezéstől mentes egy sincs, mint a Kis-Balaton és Hévíz közelében lévő egykori vulkanikus tó kiszáradt medrében.

A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje Forrás: EgészségKalauz

A huminsav és a tőzeg a világon szinte mindenhol előfordul - de Magyarországon van az egyik legtisztább lelőhelye Hévíz közelében.

Ez a kb. 10 000 éves tőzegmező – a világon egyedülálló módon – vulkáni környezetben, a földfelszín alatt mélyen fekszik, így tökéletesen tiszta, mentes a tőzegmezőkre jellemző felszíni szennyeződésektől, és rendkívül magas a huminsav tartalma.

Ebből a kivételesen tiszta forrásból egy szabadalmaztatott technológiai eljárással nyerik ki a huminsavat, amelyet por formájában, pici kapszulába zárva juttatnak el a fogyasztókhoz. Ma már többféle huminsavat és fulvosavat tartalmazo mono- és komplex készítményeket gyártanak, Humicin márkanév alatt.

Szöllősy Gábor, a feltaláló fia sikeres pénzügyi pályáját hagyta oda, amikor megvette apjától a céget. Azóta próbálja a hazai piacon is elfogadtatni, elterjeszteni a külföldön már jól ismert Humicin készítményt. Étrend-kiegészítőkről bármilyen jótékony hatást ma fejvesztés terhe mellett lehet csak leírni, azt azonban elárulta, hogy neves sportolók is hálálkodva hívják fel, mert nem hiszik el, hogy mennyire jól teljesítenek, mióta szedik a készítményt...

Nyerjen egy doboz huminsavas készítményt -kattintson ide!

2 egyszerű tipp tél végére és elkerül a tavaszi fáradtság

Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl Forrás: egeszsegkalauz.hu
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához