Így vásároljunk húsvéti sonkát!

#húsvéti sonka #ünnepi ebéd #sonka #recept
2019.03.30. Módosítva: 2018.03.29.

Az éves hazai sonkatermelés harmada húsvétkor fogy el: a sonkafogyasztás hagyománya az ünnepen egyre inkább kiterjed a pulykára, amelynek húsa könnyed, egészséges választás a nagy lakomák idején.

Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk az ünnepi bevásárláskor.

Húsvéti sonka kiválasztása

A húsvéti sonka válogatásakor egyre több magyar család keresgél a pulykából készült variációk között. Gyakran a nehéz sertéstermékek mellé tálalják fel az ünnepi asztalon a könnyebb ízek és omlósabb állag okán, amelyek miatt sok gyerek is szívesebben fogyasztja ezt. Legtöbben az alacsonyabb kalóriák és a gyorsabb emésztés miatt döntenek a pulykasonka mellett.

Sok kutatás igazolta, hogy ha a vörös húsok (ilyen a sertéssonka is) helyett a fehérnek nevezett húsokat (szárnyasok, halak) választjuk, azzal több fehérjét és kevesebb zsírt viszünk be a szervezetbe. A pulykahús az egyik legjobb választás az egészséges étkezéshez.

A húsvéti sonka jelölése

Bármelyik sonkára is esik a választásunk, vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a jelölést, ami egyértelműen megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk. A Nébih útmutatója szerint a címkén a nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" megnevezést olvashatjuk.

A húsvéti sonkra pácolása

Szintén érdemes figyelni, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék, valamint, hogy a jelölésen a "füstölt" vagy a "füstölt ízű" kifejezés szerepel-e. Utóbbinál ugyanis – a keményfa égetése helyett – közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe. A hagyományos pácolt, füstölt sonka íze nem ugyanolyan, mint a "gyorspácolt" és "füstölt ízű" jelzővel ellátott termékeké.

A húsvéti sonka minősége

A minőség másik ismertetőjele a Magyar Baromfi Védjegy. A pulykasonkák szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig.A tanúsítvány emellett szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

Húsvéti töltött kalács

  • 25 dkg liszt
  • 4 g szárított élesztő
  • 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
  • 0,25 dl olaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 25 dkg kötözött pulykasonka, felkockázva
  • 1 ek tejszínes tormakrém

A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a sóval és a cukorral. Hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, az olajat, és 1 felvert tojást. Tíz percig dagasztjuk, majd lefedve hagyjuk duplájára kelni.

Legyen teljes az ünnepi lakoma: mit mivel érdemes párosítani? Kattintson tovább!

Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk, a téglalapot képzeletben hosszában három részre osztjuk. A középső részt megkenjük tormakrémmel, és beterítjük felkockázott sonkával. A két szélső részt pizzavágóval vagy késsel kb. 2 centiméterenként ferdén bevagdaljuk. Az így kapott csíkokat felváltva a középső részre hajtjuk. Megkenjük tojássárgával, és 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Forrás: EgészségKalauz