Ezeket látta már?

Nehéz karcsúnak maradni, ha...

2011.08.24. Módosítva: 2015.11.04.

Nehéz karcsúnak maradni, amikor az ízlelőbimbóink is ellenünk dolgoznak...

Amint belekóstolsz a zsírba, nincs visszaút. Egy ausztrál kutatás kimutatta, hogy egy zsírdús étrend csupán négyhetes követése úgy változtatja meg az ember ízlését, hogy attól kezdve képtelen lesz megfelelően felismerni a zsíros ételeket.

Nehéz karcsúnak maradni, ha...

Russell Keast, a Deakin Egyetem kutatója szerint azok a korábban egészséges étrenden élő emberek, akik a zsírdús étrendet kezdték követni, elveszítették képességüket a zsír ízlelésére, míg a túlsúlyos emberek nem tapasztaltak semmilyen változást. A zsírra adott válasz azért fontos, mert a zsír erős kiváltója a jóllakottságérzés mechanizmusának. Ha nincs semmi, ami megmondaná, hogy tele vagyunk és abba kell hagynunk az evést, még többet eszünk, vagy hamarabb kezdünk újra enni.

Az International Journal of Obesity folyóiratban megjelent kísérletben túlsúlyos és a normális testsúlyú embereknek adtak alacsony zsírtartalmú étrendet. Mindkét csoport tagjaiban nőtt annak képessége, hogy megállapítsák, mikor növelték az étrend zsírtartalmát a máskülönben észrevehetetlen olajsav hozzáadásával.

Az étrendi zsír érzékelésének képességét illető változások ellenére a résztvevők zsírral kapcsolatos preferenciái nem változtak. Ez nem meglepő, mert Keast szerint a preferenciák megváltozásához hosszabb időre van szükség, mint az ízlelés érzékenységének módosulásához.

Keast professzor munkatársaival a következőkben azt próbálja kideríteni, hogy a zsír ízlelésének képessége milyen arányban genetikai, és milyen arányban kapcsolódik az étrendhez.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához