Ezeket látta már?

Most kell feltankolni a prebiotikumokból, mutatjuk, miért!

Dietetika
2020. november 13. 10:25
prebiotikum

A prebiotikum egy természetes élelmiszer-összetevő, átmenetet jelent az élelmiszer és a gyógyszer között. Serkentik a kedvező hatású probiotikumok termelődését, de ennél jóval többet is végeznek az egészségünkért, mutatjuk, mit!

A prebiotikum szó görög eredetű, jelentése: pre- (érte)+biosz (élet). Élelmi rostoknak is hívjuk ezeket a mikrotápanyagokat, amelyre az emésztőenzimek nem hatnak, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását.

Tápanyag

Az élelmiszerekben előforduló prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin és a laktóz. Ezekkel az emberi bél nem tud mit kezdeni, de a hasznos bélbaktériumok szívesen fogyasztják. A prebiotikumok tehát elősegítik a tejsav-baktériumok növekedését, és így közvetett módon maguk is hozzájárulnak az egészséget jobbító mikroorganizmusok tevékenységéhez.

Javítja a pH-értéket

A vastagbél pH-ja megváltozik, amikor a vízben oldódó rostok bontása megkezdődik. Ilyenkor, savas vegyhatású melléktermékek keletkeznek. Ezek savas irányba tolják el a vastagbél pH-ját. Tudvalevő, hogy a savas pH jobban kedvez a bélben található jó baktériumok szaporodásának. Ezért, az egészséges táplálkozásnak elengedhetetlen része a megfelelő rostfogyasztás.

A prebiotikum fokozza a vitamintermelést

A prebiotikumok nem csupán a probiotikumok szaporodását ösztönzik, de fokozzák vitamin előállító képességüket. Ha nagyobb mennyiségben találhatóak a bélben, akkor nő a B7-, a B12-, valamint a K-vitamin termelése is.

Olvasson tovább: Ezek a legjobb immunerősítő gyógynövények, fűszerek a gyümölcsök!

Csökkenti a koleszterinszintet

A brüsszeli Université Catholique de Louvain kutatóinak sikerült igazolni, hogy a prebiotikumok csökkentik az LDL (rossz) koleszterin és triglicerid mennyiségét a vérben, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezenkívül hozzájárulnak a helyes vércukorszint beállításához, az ásványi anyagok felszívódásához és a rákkeltő anyagok megkötéséhez.

Prebiotikum: óvja a babákat

Egy nemrégiben megjelent vizsgálat adatai szerint a prebiotikumokkal történő étrendi kiegészítés csökkentheti az antibiotikus kezelést igénylő fertőzések gyakoriságát 0–24 hónapos életkorú csecsemőkben és kisdedekben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# B-vitamin # laktóz érzékenység # prebiotikum # probiotikum # baktériumok # laktóz # LDL # koleszterin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés