Ezeket látta már?

Ébredés után, éhgyomorra rögtön vizet iszik? Ezt gondolják róla az orvosok

reggel ébredés után vízet inni, éhgyomorra

Valóban jót tesz, ha ébredés után, éhgyomorra rögtön vizet iszunk? Ezt gondolják az orvosok a kérdésről.

A reggeli "vízterápia" lényege, hogy reggel ébredés után azonnal igyunk meg éhgyomorra egy jó nagy pohár vizet

Biztosan hallotta már azt a tanácsot, hogy igyon meg reggel (fontos, hogy éhgyomorra) egy jó nagy pohár vizet, és hogy ez a legjobb, legegyszerűbb módja annak, hogy egészséges maradjon, vagy megalapozza az egész napi hidratáltságát. Tényleg igaz, valóban érdemes a reggeli rutin első lépéseként bevezetni ezt a szokást? Kiderült, a válasz nem egyértelmű igen, vagy nem. A Real Simple körbejárta a témát, orvosokat, szakértőket kérdezve meg arról, hogy van-e ennek a szokásnak különösebb értelme, egészségügyi előnye, éremes-e ezt a reggeli szabályt követni?

Miért érdemes reggelente először vizet inni?

A víz nélkülözhetetlen, esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tud belőle eleget előállítani az alapvető szükségleteinek kielégítéséhez. Külső forrásokból (azaz hidratáló ételekből és italokból) folyamatosan kell pótolnia ahhoz, hogy egészséges maradjon - életben maradjon.

"Az emberi test körülbelül 60 százaléka vízből áll, ami arány az életkor, a nem és a hidratáltsági szint alapján némileg változik" - mondja Casey Kelley, a Case Integrative Health alapítója és orvosigazgatója. A szervezetnek vízre van szüksége az ízületek kenéséhez, a testhőmérséklet szabályozásához, a tápanyagok szállításához, valamint a vizelettel és az izzadással történő kiválasztáshoz, hogy csak néhány olyan biológiai funkciót említsünk, amely nagyban függ a megfelelő hidratáltságtól.

Szervezetünk természetes módon minden nap veszít vizet olyan normális folyamatok révén, mint a pisilés, az izzadás, vagy akár a kilégzés. Néhány tényező - például a testmozgás, a meleg időjárás vagy bizonyos gyógyszerek - még gyorsabbá tehetik a folyadékvesztést. De függetlenül a konkrét vízigényétől, egy dolog biztos: minden nap vizet kell inni.

Amikor alszik, értelemszerűen nem ihat, a szervezete viszont egész éjszaka dolgozik, folytatja a folyadékfelhasználást, anélkül, hogy vízutánpótlást kapna. Ebből a szempontból a reggeli ébredéskor történő vízivás mindenképpen egészséges előnyökkel járhat.

A reggeli hidratálás jót tesz, de nem feltétlenül szükséges

A dolgok itt válnak árnyaltabbá: bár az éhgyomorra vizet ivás szokása lehet akár egészséges (vagy nem ártó), mégsem ettől függ a jó napi hidratáltságunk. A legfontosabb dolog ugyanis az, hogy összességében igyunk elég vizet egész nap.

Az ébredés utáni vízivás legfőbb előnyei

- A hidratáltság megőrzésének egészségügyi szempontjait a nap folyamán vizsgálva értelmezzük, nem pedig egy kimondott napszakban, és nem köthető a vízivás előnye se étkezésekhez, sem sorrendiségekhez: semmivel sem hidratálunk jobban ha például reggeli előtt iszunk vizet, mintha utána - hangsúlyozta az orvosigazgató - Nem rossz az, ha rögtön ébredés után vizet iszunk, vagy épp evés előtt válik szokásunká a vízivás, de azzal sincs semmi baj, ha nem kötjük efféle szabályokhoz magunkat.

1. Rehidratál a vízszükében telt éjszaka után

Alvás közben természtesen nem iszunk, de a szervezet akkor is dolgozik a vízzel, így reggelre valamennyire mindenképp jó hidratálni néhány korty tiszta vízzel - ezt a késztetést, szomjúságot valószínűleg ön is érzi, amikor az ébresztő megszólal. Különösen igaz ez, ha nyitott szájjal alszik, éjszaka meleg volt a szobában, de akkor is, ha előző este alkoholt fogyasztott.

2. Növeli az energiaszintjét

Sokan úgy találják, hogy ha friss vízzel kezdik a napjukat, az segít felébredni, aktívabbá válni. A dehidratáció (ami ugyebár természetes módon, alvás közben következik be) fáradttá, szédülékennyé tehet a National Library of Medicine szerint is. A reggeli vízivás segíthet megelőzni ezt, hiszen gyorsan beindítja a rehidratációs folyamatokat, így biztosítva, hogy a szövetek és szervek minél előbb megkapják a szükséges folyadékot.

3. Növeli a szellemi teljesítőképességet

Hasonlóképpen segíthet a reggeli folyadékpótlás maximalizálni a szellemi éleslátást és a produktivitást. A kiszáradás az agyi ködhöz és a fejfájáshoz is kapcsolódik – így a reggeli egy pohár víz elkortyolása kiváló módja a mentális teljesítmény fokozásának. Még az enyhe kiszáradás is összefügg némi rövid távú memóriavesztéssel és koncentrációs veszteséggel, ezért ha gorsabban észhez akar térni reggelente, igya meg azt a pohár vizet, hozzájárul majd, hogy napközben is toppon legyen.

4. Serkenti az anyagcserét

Nem számít a napszak, a vízivás felpörgeti az anyagcserét. A friss, hideg víz bekapcsol egy termogenezisnek nevezett mechanizmust a szervezetben. Ez leegyszerűsítve úgy néz ki, a hideg víz felmelegítésével rákapcsol az anyagcsere is - akár 30 százalékkal is jobbn működhet ilyenkor -, és körülbelül egy órán át ezen az emelt fokozaton maradva dolgozik. De mivel a hidegindukált termogenezis nem időfüggő, nem feltétlenül kell ezt a folyamatot épp a reggeli étkezés előtt kihasználni - bár mindenképpen egy lehetőség, ha már ébredés után aktivizálni szeretné az anyagcseréjét.

5. Támogatja a jó emésztést

Az egészséges emésztéshez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott vízivás. A folyadékpótlás segít enyhíteni a székrekedést, ami a dehidratáció gyakori mellékhatása. Ezért, ha hajlamos a székrekedésre, az ébredés utáni vízivás szépen beindítja majd a rehidratációs folyamatot, mozgásba lendülnek a belek, és megérkezik a székelési inger.

6. Csökkenti az éhségérzetet

Ha nem nagy híve a reggelizéseknek, ha nincs ideje enni, vagy azért nem szereti a reggeli étkezést, mert csak még éhesebbnek érzi magát utána, akkor segíteni fog gondján a reggel éhgyomorra elkortyolt nagy pohár víz. Ahogy egy 2018-as tanulmány megjegyzi, a reggeli vízivás elnyomhatja az éhségérzetet. Gyakori ugyanis, hogy összekeverjük a szomjúságérzetet az éhségérzettel, így ebből a szempontból a folyadékpótlás csökkenti a nassolás vagy a túlevés iránti késztetést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől zsibbad a kezem? Van, amikor pajzsmirigyzavar áll a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hidratáció

Forrás: Real Simple
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához