Puffadás, gyomorégés ellen elég a szódabikarbóna? Ezt mondja a szakgyógyszerész!
Fáj a gyomra, és szemmel láthatóan puffad? Elmondjuk, mely módszerek segíthetnek, és melyek nem.
Megoldást jelent egy késhegynyi szódabikarbóna?
Sokan a házi patikára esküsznek gyomorproblémáknál, és minden nagyobb lakomát szódabikarbónával zárnak le. Tudni kell azonban, hogy elavult módszerről van szó, aminek a használhatósága erősen korlátozott.
A szódabikarbóna – mint savval reagáló anyag - csak a fokozott gyomorsavtermelés, vagyis gyomorégés lehet segítség. Ez esetben is kérdéses a hatása, ugyanis a szódabikarbóna olyan sok szén-dioxid keletkezéséhez vezet, miközben semlegesíti a gyomorsavat, hogy a képződött szén-dioxid gáz feszülést kelt a gyomorban, és következményes, fokozott gyomorsavtermeléshez vezet. Vagyis, éppen az következik be, amit kezelni, orvosolni akartunk.
A legjobb otthoni módszerek hányinger ellen
Ha a problémát valóban a túl sok gyomorsav okozza, akkor érdemes a patikában korszerű savkötőt vásárolni (különféle speciális magnézium-, alumínium- és kalcium-sós patikaszerek). Lehet a sav visszaáramlását gátló alginátos szerrel próbálkozni, ha a problémát elsősorban a nyelőcsőben érezhető savmarás okozza, vagy lehet a „probléma gyökerénél ható”, savtermelést csökkentő patikaszert venni. A savtermelést csökkentő szerek közül vény nélkül vehetők famotidin, illetve pantoprazol hatóanyagú gyógyszerek. Míg a famotidin 2 órán belül hat, utóbbinál a hatás nem azonnali, az 3-5 nap alatt épül ki. A megfelelő orvosság megtalálásához érdemes a gyógyszerész segítségét kérni.
Általában nem a sok gyomorsav, hanem a túl sok étel a baj!
Kicsi azonban az esélye, hogy korábban nem gyomorégés személynél éppen egy nehezebb lakmározás után kezdődnek a panaszok. Sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, miszerint az emésztőrendszer, vagyis a máj termelte epe és a hasnyálmirigy termelte enzimek nem képesek megbirkózni a hatalmas „ételterheléssel”. Hirtelen sok étel zúdul rájuk, és nem termelődik annyi emésztőenzim, ami elbírna a mennyiséggel. Ebben az esetben az emésztőenzimeket tartalmazó gyógyszerek segíthetnek a panaszokon. Ilyen szerek is kaphatók vény nélkül.
Az emésztést elősegítő készítmények azt pótolják, amiből kevés áll rendelkezésre a szervezetben: általában több emésztőenzimből álló, állati (tipikusan sertés) eredetű enzimkeveréket tartalmaznak. Az enzimkeveréknek nincs direkt görcsoldó, puffadásgátló vagy hányingert csillapító hatása, azonban a táplálék emésztése révén – közvetett módon – megelőzi, illetve oldja a feszülés, puffadás okozta fájdalmakat, mérsékli az émelygést.
Újabban növényi eredetű enzimek is forgalomban vannak, ilyen például az ananászból kinyert bromelin. Ez azonban csak a fehérjék emésztésében nyújt támogatást, a zsírokéban nem.
Inkább megelőzni, mint kezelni kellene a bajt!
Ha már a fogyasztást nem bírjuk teljesen visszafogni, nem árt néhány praktikát bevetni. Számos gyógynövény közismerten emésztést elősegítő hatású. Az ánizs, a borsmenta, a fahéj vagy a narancshéj elősegítik az emésztőnedvek termelődését és az egészséges emésztést. Ha zsíros fogásokról van szó, kedvezően befolyásolja az epetermelődést és a zsírok emésztését a majoránna, a kömény, a levendula és a borsmenta. Érdemes ezeket a fűszereket a sütésnél és főzésnél alkalmazni!
Ne váljon rendszeressé az emésztési panasz!
Egyszer-egyszer, ünnepi ebédek vagy vacsorák féktelenre sikerült étkezési után beve(t)hetők az említett patikaszerek. Amennyiben azonban az emésztési problémák rendszeressé válnak, érdemes orvoshoz fordulni.
Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész
Olvasta már?
- Ki hogy rág, úgy szellent: ezek állnak a puffadás hátterében
- Puffadás és hasmenés: ilyen, amikor ételintoleranciát jelez
- Puffadás, hasfájás és gyomorfájás: ezzel a teszttel kiderítheti, mi okozza
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!