Ezeket látta már?

Vörösbor és csokoládé... (mire is jók?)

Vörösborral és csokoládéval agyunk egészségéért! Tökéletes kifogás arra, hogy az étkezéseket egy falat csokis desszerttel és egy pohár Merlot-val tegyük teljessé, ugyanis a kutatások szerint a vörösbor és a csokoládé jót tesz elménk egészségének.

A keserű csokoládéban és a borban természetesen előforduló polifenolok értágító hatásúak, ezáltal felgyorsítják az agyunkba irányuló véráramlást. Így bőséges oxigénben és cukorban részesül, ami megkönnyíti és felgyorsítja a bonyolult számítások elvégzését.

Vörösbor és csokoládé... (mire is jók?)

Az említett ínyencségeket kedvelők bizonyára örömmel hallják, hogy a polifenolok kombináltan a leghatékonyabbak. Más szóval ha egyszerre fogyasztják a csokoládét és a vörösbort, jobban járnak, mintha egymagában kortyolnák el pohár borukat.

Az elmélet a Northumbria Egyetemen végzett két tanulmányból ered. Az elsőben egészséges felnőtteket vizsgáltak, miután a vörösbor összetevőjét, rezveratrolt tartalmazó kapszulákat szedtek. A képalkotó vizsgálatok a kiegészítő elfogyasztását követően jelentős növekedést mutattak ki az agyi véráramlásban.

A borkedvelőknek az a rossz hír, hogy a kísérletben alkalmazott rezveratrol mennyiség több rekesz bornak felelne meg, de szerencsére ezt a mennyiséget egészségboltokban beszerezhető kiegészítőkből be lehet vinni a szervezetbe.

Egy másik kísérletben az önkéntesek különféle polifenolokban gazdag csokoládés italt fogyasztottak. Ezt követően sokkal pontosabban, és sokkal gyorsabban végezték a fejszámolási feladatokat. Ráadásul a növényi vegyületek az intenzív agymunkának köszönhetően kialakuló fáradtságot is ellensúlyozták.

A kísérletben használt polifenol mennyiség azonban napi 5-10 tábla csokoládénak felel meg. További kutatások kimutathatják, hogy kisebb mennyiség is jótékony hatást gyakorol. A dietetikusok a csokoládé magas zsír- és cukortartalma miatt azt javasolják, hogy csak jól kiegyensúlyozott étrend keretében fogyasszuk, amely nagy mennyiségben tartalmaz kevésbé ínycsiklandó élelmiszereket, például barna rizst, lencsét, valamint zöldségeket és gyümölcsöket.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához