Ezeket látta már?

WHO-hír: riasztó módon emelkedik a túlsúlyos gyermekek száma

2014.02.24. Módosítva: 2015.11.04.

WHO Európai Regionális Irodájának újabb jelentése szerint, annyira gyakori kockázattá vált a a túlsúly, hogy szinte "új normává" vált… Az európai gyermekek körében a 11 évesek között 27, a 13 évesek között mintegy 33% a túlsúlyos.

"Úgy véljük, hogy a normális fogalma elmozdult, mivel a túlsúlyosság gyakorivá válásával más vált elfogadottá. Mégis azt kell mondanom, nem engedhetjük meg, hogy egy új generáció az elhízott állapotot új normaként kezelje" – említi Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. "A fizikai inaktivitás, a mozgáshiány – olyan kultúra mellett, ami támogatja a sóban, zsírokban és cukrokban gazdag táplálkozást – igen nagy, mondhatni halálos veszélyt jelent."

WHO-hír: riasztó módon emelkedik a túlsúlyos gyermekek száma

A 11 éves korosztályban, mindkét nemben az elhízottság legmagasabb aránya Görögországban (33%), Portugáliában (32%), Írországban (30%) és Spanyolországban (30%) mutatkoztak. A legalacsonyabb arányok pedig Hollandiában (13%) és Svájcban (11%). (Magyarország a 16. helyen áll, mintegy 20% körüli értékkel) lásd az ábrán is.

Mozgáshiány – a probléma egyik oldala

A vizsgált 36 ország közül 23 esetén a 15 év feletti fiúk és lányok több mint 30%-a keveset mozog. Felnőttek körében a mozgáshiány 16-76% közötti számokat mutat, ahol a görögök és az észtek mozognak viszonylag a legtöbbet (16-17% a mozgáshiányosok aránya), a lista másik végén állnak a máltaiak és a szerbek (71-76%-os mozgáshiány).

"Olyan környezetet kell teremtenünk, amely bátorítja a fizikai aktivitás, és az egészséges táplálkozás is fontos, társadalmi csoporttól függetlenül. A mozgást és a táplálkozást mindenütt komolyabban kell venni, iskolákban, kórházakban, városon, falun, munkahelyeken stb. Az élelmiszeripar, a várostervezés is kell ezzel a kérdéssel foglalkozzon" – magyarázza Joao Breda, a WHO európai programmenedzsere e két területen.

Akik jól végzik a dolgukat

Egyes országok megtanulták kezelni az elhízás járványszerű terjedését, pl. Franciaország és a skandináv országok jól állnak ebben a tekintetben. Ezekben az országokban kormányzati szintű támogatást kapott pl. a zöldség-gyümölcs fogyasztás promóciója az iskolákban, az iskolai menzák korszerűsítésével, az élelmiszerek adóztatásának irányítása, az élelmiszerhirdetések figyelése, a mozgás, fizikai aktivitás promotálása gyermekkorban stb.

A WHO javaslata több szintet érint. A nemzeti kormányok számára a jogalkotás, az élelmiszeripar szabályozott marketing tevékenysége a legfontosabb. Ugyancsak fontos számukra az egészséges ételek, élelmiszerek minél szélesebb körben való hozzáférhetőségének biztosítása, a várostervezés támogatása az egészséges életformák művelésének biztosítására. Egyéni szinten pedig a fogyasztókat minél több hasznos információval kell ellátni a fentiekről.

Irodalom

(1) Marketing of foods high in salt fat and sugar to children. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2013 (http://www.euro.who.int/en/health-topics/Life-stages/child-and-adolescent-health/publications/2013/marketing-of-foods-high-in-fat,-salt-and-sugar-to-children-update-20122013, accessed 25 February 2014).

(2) Country profiles. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2014 (http://www.euro.who.int/en/nutrition-country-profiles, accessed 25 February 2014).

(3) Сonference on nutrition and physical activity from childhood to old age. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2014 (http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2014/02/conference-on-nutrition-and-physical-activity-from-childhood-to-old-age, accessed 25 February 2014).

(4) Health 2020: the European policy for health and well-being. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe; 2014 (http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-policy/health-2020-the-european-policy-for-health-and-well-being, accessed 25 February 2014).

Forrás: WHO