Ezeket látta már?

Turisták szőlővel etették a leguánokat, ez lett az eredménye

szőlő, leguán, etetés, Bahama

A Bahamák távoli szigetein élő szikla leguánokat szőlővel etették a turisták, hogy közelebbről is meg tudják őket nézni. Nem várt következménye lett!

Az Exuma-szigeteken élő észak-bahamai szikla leguánok "rákattantak az ízletes turistacsemegére". Amint meghallották a hajók közeledését, rögtön a partra siettek, hogy kapjanak a finomságokból. Az amerikai John G Shedd Aquarium munkatársa, Charles Kapp elmondta, hogy az etetéssel az utazásszervezők garantálják, hogy a turisták láthatják a különleges hüllőket, sőt interakcióba is kerülhetnek velük - írj a Science Times.

A természetvédők nem csak azért aggódnak, mert a turisták nem őshonos gyümölcsökkel etetik a leguánokat, hanem a hüllők elkezdtek kevésbé félni az emberektől, így a kisállat-kereskedelemmel foglalkozó csempészek is könnyebben begyűjthetik őket. Nemrég viszont kiderült, hogy a cukorban gazdag étrend megváltoztatta a leguánok ürülékét is.

A Bahamák északi részén élő szikla leguánnak, amely a természet által szánt leveleket és termő növényeket eszi, olyan ürüléke van, amit Susannah French, a Utah Állami Egyetem tudósa szerint egy kubai szivarra, egy csomó összetekert levélre emlékeztet. A turisták által etetett leguánok ürüléke ezzel szemben hígabb, sárszerű. A tudósok emiatt kezdték el vizsgálni, hogy milyen hatással van a cukros étrend a leguánok szervezetére.

Először a laboratóriumban vizsgálták a magas cukortartalmú étrend hatását a közönséges zöld leguánokra, amiből kiderült, hogy hüllők nehezen tudják szabályozni a vércukorszintjüket.

A tudósok ezután a Bahamákra utaztak, és összesen 46 leguánt fogtak be. Az állatok fele a turisták által gyakran látogatott populációkból, a másik fele pedig a távolabbi, védettebb helyekről származott. Mindegyik leguánnak glükózitalt adtak, majd a kutatók majdnem egy napig figyelték a vércukorszintjüket.

Gyakran fáradt? Ezt a 6 ételt, italt érdemes kerülnie - olvasson tovább!

A kutatók a turisták által látogatott szigeteken élő egyedeknél mérték a legmagasabb a vércukorszintet. Azoknál az állatoknál, akik soha nem láttak embert, a vércukorszint lassabban emelkedett, és gyorsabban állt vissza a normális szintre. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a cukros étrend hatással van a leguánokra, azonban egyelőre még nem tudják, hogy ez hogyan befolyásolja hosszú távon az állatok egészségét.

Forrás: sciencetimes.com