Ezeket látta már?

10 dolog, amit a kávéról tudni kell

Dietetika
2016. október 14. 16:23
Módosítva: 2016. november 02. 12:33
coffee-cup-beans

A kávé ölhet, vágyat fokoz, és ébren tartja a kecskéket. Kíváncsi? Olvasson tovább!

1. A kávé ölhet.

coffee-beans-280x200-d00000442ce2d98f96861

Forrás: Medipress


De ehhez 80-100 csészényi kávé gyors egymás utáni elfogyasztása szükséges a szakértők szerint. Otthoni kipróbálásra nem javasolt! (Ez a híg amerikai kávéra vonatkozik, a hazánkban megszokott erős presszókávéból már 20 adag is elég lehet – a szerk.)

2. A kávé jót is tehet.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak legtöbb antioxidánsukat a napi kávéadagjukból nyerik. Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása kifizetődőnek tűnik. Vagy, ha nem szereted a kávét, próbáld ki a fekete teát, a második legnépszerűbb antioxidáns forrást, de az első öt ilyen élelmiszerben benne van a banán, a szárazbab és a kukorica is.

3. A koffein fokozza a nők szexuális vágyát.

Mindenesetre, a patkányoknál működik. A kutatók szerint azonban az embereknél is fokozhatja a koffein a szexuális örömöket, viszont csak abban az esetben, ha nem rendszeres kávéfogyasztókról van szó.

4. A koffein megszüntetheti a fájdalmat.

Egy kisebb tanulmány kimutatta, mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás – mely egyenértékű két csésze kávéval – megszüntetheti az izomlázat. A kutatók viszont olyan embereket vizsgáltak, akik nem rendszeres kávéfogyasztók.

5. A koffein valóban ébren tart egész éjjel.

Egészségügyi szakértők tanácsa: lefekvés előtt hat órával már kerüljünk mindennemű kapcsolatot a koffeinnel.

6. A koffeinmentes kávéban is van koffein!

Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha egy vagy két rendes kávét ittál volna.

7. A koffeinmentes kávé készítéséhez vegyszereket használnak.

A kávébabokat kigőzölik, így az elpárolgott koffein felszáll a felszínre, ahonnan egy szerves oldószerrel, a metilén kloriddal (methylene chloride ) lemossák.

8. A koffein nem a "keserű bűnös"

Elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.

9. A jó kávé a pörkölésen és a főzésen múlik.

Pörkölés során a kávébabokban lévő olaj 400 fokon kezd kiszivárogni. Több olaj erőteljesebb ízt kölcsönöz. A koffeintartalom akkor szabadul fel, amikor a víz az üledékben több ideig áll, így a szokásos kávéban gyakran több van, mint az eszpresszóban vagy a cappuccinoban. A sötétebb pörkölések szintén több koffeint eredményeznek.

10. A kávét kecskék fedezték fel.

Úgy ezer évvel ezelőtt, egy afrikai hegyvidéken egy csapat kecske jónéhány vörös kávébab lelegelése után több éjszakán át is ébren maradt, s így a pásztorukat sem hagyták aludni. A pásztor ezután elvitte néhány szerzeteshez az állatait, hogy vizsgálják meg őket, és hosszas imádsági procedúra vette kezdetét. Minden esetre, érdekes történet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# koffein

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés