Ezeket látta már?

Amerikai étrend: szélesebbre nyílik az "olló" szegények és gazdagok között

Dietetika
2014. szeptember 02. 13:17
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Kutatások szerint az USA-ban kismértékű mérséklődés mutatkozik az egészségtelen transz-zsírsavak fogyasztása terén, de ennél jellemzőbb az egyre nagyobb minőségkülönbség a szegények és a gazdagok táplálkozása között.

Köztudott, hogy az egészségtelen táplálkozás szorosan összefügghet egyes betegségekkel (szív-érrendszeri betegségek, cukorbetegség, egyes daganatos kórképek).

sokzoldseg-d0000005876f917557180

Forrás: EgészségKalauz


Az egészséges étrend fontos része a megelőző orvoslásnak, a betegségek lehetséges megelőzésének – inkább mint kezelésének. Figyelni kell a népesség, lakosság étkezési szokásait, és ezen megpróbálni változtatni.

A kutatás részleteiről: az amerikai NHANES adatait vették alapul, ők foglalkoznak országos szinten többek között az étrend minőségi vizsgálatával, a trendek elemzésével. Az 1999-2010 évek viszonylatában 29,124 felnőtt adatait vizsgálták.

Egy indexelés alapján tettek megállapításokat. Az index magasabb pontszámmal jutalmazta pl. a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint az omega-3-zsírsavak jelenlétét az étrendben. Ezzel szemben alacsonyabb pontértéket értek a transz-zsírsavak, az édes üdítők, gyümölcslevek, a feldolgozott húskészítmények, a magasabb sótartalmú élelmiszerek.

Az index az 1999-2010 időszakban javulást mutatott, ennek legalább a felét a transz-zsírsavak fogyasztásának csökkenése tette ki. Apróbb változások voltak még: kismértékben nőtt az édes üdítők fogyasztása, de nőtt a gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása is. A sófogyasztás viszont nőtt, ez nem jó jel. Csökkent a testtömegindex (BMI), ami javulást jelez. Az étrend minőségével kapcsolatos értékek összefüggésben álltak a vizsgált személyek szociális helyzetével, bevételével és képzettségével, amely jól mutatja, hogy alacsonyabb jövedelműek esetén szélesebbre nyílt a címben említett "olló", azaz nagyobb a rés a társadalmi csoportok étkezési szokásai között.

"Az eredmények szerint általában javultak az amerikai népesség táplálkozási szokásai 1999 és 2010 között. A javulás, ahogy láttuk főleg a transz-zsírsavak fogyasztásának csökkenéséből származik, amely köszönhető a sok felvilágosító programnak. Az étkezés általános minősége azonban nem javult, főleg nem a szegényebb népcsoportok körében. A népegészségügyi politikának ezt a szociális kérdést kellene alaposabban elemezni ahhoz, hogy valódi javulást lehessen elérni.

Forrás: sciencedaily.com

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: sciencedaily.com
# egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés