Ezeket látta már?

Mi mindenre jó a mazsola?

Dietetika
2011. augusztus 29. 11:16
Módosítva: 2016. február 29. 22:46

Nem kevesen szedegetik ki módszeresen a sütikből a mazsolát, pedig sokat vesztenek ezzel a szokással! Van, aki imádja, más azonban legszívesebben a mazsola nélkül enné meg a süteményét- ki is szedi belőle a darabokat szorgalmasan. Kár, mert igen hatékony egészségvédőtől szabadítja meg magát. Különösen hidegebb időben, télen ajánlott a gyümölcs fogyasztása, hiszen olyankor a frisseket mellőznünk kell.

De mire is jó a mazsola? Akárcsak az aszalt szilva, a mazsola is hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkező szabadgyökök elpusztításában. A szabadgyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben. Az antioxidánsok szervezetbe vitelével azonban harcba szállhatunk ellenük: a mazsola és az aszalt szilva jelentős antioxidánst tartalmaz, olyan mértékben, hogy megelőzi az áfonyát, az epret, a málnát, a narancsot, szilvát, almát, körtét is. Vagyis, a legegészségesebb gyümölcs fajták közé tartozik az aszalt szilva és a mazsola!

A mazsola tulajdonképpen édes aszalt szőlő. Igen régóta használjuk, a mazsolaszőlőt már i.e. 2000-ben is termesztették, Egyiptomban és Perzsiában. Értékes gyümölcs volt - az ókori görögök és a rómaiak a fogyasztás mellett díszítésként is használták, valamint díjként adták a sportolóknak.

A mazsolának többféle változata van, a legismertebb mazsolaszőlő-fajták a magvatlan, mag nélküli, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A mazsola színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is. Minél kevesebb magja van, annál borsosabb az ára.

A mazsola egész évben elérhető, hűvös helyen tárolva akár egy esztendeig is eláll. Ha már megkezdtük a csomagolást, zárt üvegben tartsuk, vagy a hűtőszekrényben. A sütemények ízesítéséhez kiváló, rágcsálnivalóként keverhetjük dióval, mogyoróval, és helyettesíthetjük vele a cukrot is.

A mazsolának a friss gyümölcshöz hasonló előnyei vannak - a színes szőlőből készült mazsola azonban értékesebbnek számít, ugyanis a színes héjban bioflavonoidok találhatók, valamint P-vitamin, mely a baktériumokkal és vírusokkal szemben könnyen felveszi a harcot, jelentős a gyulladásgátló szerepe és az allergiásoknak is segít. Vasban gazdag. A szépségápolásban is hatékony, késlelteti ugyanis a ráncok megjelenését és a szarkalábak feltűnését is.

A mazsola egyetlen hátránya, hogy mivel szárított, a cukortartalom magasabb benne. Ha nem vagyunk nagy mazsola-rajongók, keverjük a szárított gyümölcsöt a reggeli müzlinkbe, joghurtba, kefírbe, tésztába: ezzel együtt könnyebben elfogyasztjuk. Jótékony hatásait ugyanis kár lenne mellőznünk az életünkből! Mielőtt fogyasztjuk, mindig mossuk meg langyos vízzel, mert lehetséges, hogy kénes.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Napidoktor
# egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés