Ezeket látta már?

Hirdetés

5 tipp a tavaszi fáradtság leküzdéséhez

tavaszi fáradtság

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. De előtte még a tavaszi hónapok alaposan próbára tehetnek bennünket testileg-lelkileg. Ilyenkor sokan tapasztalnak levertséget, fáradtságot, kedvtelenséget, motiválatlanságot, összefoglaló néven tavaszi fáradtságot.

A zöldségek és gyümölcsök korlátozottabb fogyasztásából adódóan vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban szegényesebb étrend, a szükségesnél kevesebb mozgás és bennünket érő kevesebb napfény hatása összeadódik, s végül tavaszi fáradságot okoz.

A jó hír, hogy ez az állapot nem tartós, megfelelő étrend, életmód mellett hatásosan enyhíthető vagy akár meg is előzhető.

  1. Fogyasszunk napi 4-5 adag friss zöldségek és/vagy gyümölcsöt. A sárga, narancssárga, piros vagy lila színű zöldségek és gyümölcsök különösen gazdagok olyan antioxidánsokban, melyek támogatják szervezetünk egészségét. Frukto-oligoszacharid tartalmuknak köszönhetően egészséges bélflóránk fenntartását támogathatjuk teljes kiőrlésű gabonatermékek, banán, bab, borsó, hagyma, fokhagyma, csicsóka, spárga, cikória vagy articsóka rendszeresen fogyasztásával.
  2. Sétáljunk, mozogjunk, sportoljunk minél többet a szabad levegőn. Napi 30 perc tempós sétának a szív-ér rendszer egészségének megőrzése szempontjából jótékony hatása van. Emellett a bőrünket érő napfény hatására szervezetünk D-vitaminhoz is jut, ami csontjaink, izmaink és immunrendszerünk normál működéséhez szükséges.
  3. Érdemes lehet ilyenkor a biztonság kedvéért egy általános kivizsgálásra jelentkezni családorvosunknál és labor beutalót kérnünk tőle. Fontos mielőbb felismerni, ha esetleg nem a tavaszi fáradtság, hanem más ok húzódik meg a tartós fáradtság hátterében.
  4. Aludjunk az életkorunknak, életmódunknak megfelelően kellő ideig, nyugodt körülmények között legalább napi 7 órát. Különösen fontos az éjfél előtt alvással töltött órák száma szervezetünk védekezőképessége és mentális egyensúlyunk megőrzése szempontjából.
  5. Támogathatjuk emésztésünket erjesztett, savanyított ételek napi fogyasztásával, illetve a humán bélflóra élő baktériumait tartalmazó táplálékkiegészítőkkel, akár kúraszerűen.

A Protexin Balance probiotikum jó választás lehet ilyen esetben, mert 7 különféle probiotikus törzset és az ezek tápanyagául szolgáló prebiotikumot (frukto-oligoszacharidot) tartalmaz az egészséges, normális bélflóra fenntartására. Támogatja a bélflóra helyreállítását akkor is, ha stressz, vagy a tavaszi időszakban gyakori fertőzés vagy antibiotikum-használat hatására borult fel annak egyensúlya.

Forrás: Vitaminkosár Kft.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához