Ezeket látta már?

Hirdetés

A szabályos ciklus két dologban is segít: a fogamzásgátlásban és a teherbe esésben (x)

pm egkal pr 2

Régi mondás, hogy a nők két dologért képesek mindent megtenni: hogy legyen gyermekük, és hogy ne legyen. A termékenységi tudatossághoz pedig elengedhetetlen, hogy ismerjük, kiismerjük, és ha kell, rendezzük a ciklusunkat.

Ahhoz, hogy a nők megértsék és tudatosan kezeljék saját termékenységüket, hosszú út vezetett. A spermiumok fogamzásban játszott szerepével már az ókorban is tisztában voltak, hiszen akkoriban például méz, szódabikarbóna és krokodilürülék keverékét használták ahhoz, hogy elöljék, illetve mozgásképtelenné tegyék a hímivarsejteket a hüvelyben. Később ugyanilyen célt szolgált a citromlé a teherbe esés elkerülésére.

A női ciklus és a hormonális változások szerepe

A női hormonok működését, azoknak a menstruációs ciklusban és a fogamzásban játszott szerepét csak sokkal később fedezték fel. A progeszteron és az ösztrogén nevű hormonok szintjének szabályos, ciklikus váltakozása zajlik minden egészséges, termékeny korban lévő nőben havonta, amelynek ismerete hozzásegített minket ahhoz, hogy tudatosabban tervezhessük, befolyásolhassuk a fogamzás folyamatát. Ennek végső, 20. századi eredményei a hormonális fogamzásgátlók, amelyeket azonban többféle okból mégis sokan elvetnek, és inkább hormonmentes, természetes módszereket keresnek a gyermekvállalás tervezéséhez.

Természetesség: tudás és kiszámíthatóság

A hormonmentes fogamzásgátlásban – az óvszer mellett – sokat segíthetnek a spermiumokat elpusztító, úgynevezett spermicid kúpok, hüvelytabletták, hüvelykapszulák és hüvelykrémek is, amelyek az ókori citromlé elvén működnek, csak modernebb, kíméletesebb és hatásosabb, biztonságosabb összetétellel. A termékenységi tudatosság azonban sokkal többet jelent ennél: segítségével nemcsak a nem kívánt terhességet kerülhetjük el hormonmentesen, de a babavárásban, a teherbe esés tervezésében is sokat segíthet. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az, hogy a nők megtanulják, hogyan működik a menstruációs ciklusuk, felismerjék, mikor van a peteérésük, és milyen testi-lelki jelek (hüvelyi nyák változása, testhőmérséklet, libidó- és hangulatváltozás stb.) utalnak a ciklus egyes fázisaira. Ebben egyébként ma már számos okostelefonos applikáció is a segítségükre lehet.

Amikor felborul az egyensúly

Ez a tervezés csak abban az esetben működik, ha a női ciklus kiszámítható. A női hormonok érzékeny rendszerére azonban nagyon sok minden hatással van: stressz, túlzásba vitt, megerőltető mozgás vagy épp a mozgásszegény életmód miatt kialakuló túlsúly, helytelen táplálkozás, bizonyos betegségek, esetleg környezeti tényezők. Ha felborul a progeszteron és az ösztrogén harmóniája, és ez utóbbi kerül túlsúlyba, annak a teherbe esés megnehezítésén kívül számos egyéb következménye lehet. A fájdalmas menstruáció, a hangulatingadozások vagy az egyéb, túlságosan erős PMS-tünetek ugyanis az életminőséget is rontják, és megviselik a nők testi-lelki egészségét. Éppen ezért, ha cikluszavarral küzdünk, érdemes utánajárni, mi állhat mögötte és rendezni azt!

Premens tabletta: hormonmentes segítség a ciklus rendezésében

Ha a cikluszavart a hormonháztartás egyensúlyának megbomlása okozza, segíthet azt rendezni a koncentrált barátcserjekivonat-tartalmú Premens tabletta.

A recept nélkül kapható Premens gyógynövényi hatóanyagai jótékonyan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, segítenek rendezni a rendszertelen ciklust, és a PMS-es tüneteket is enyhítik. A hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, és az étrend-kiegészítőkkel szemben ez a gyógyszer ellenőrzött körülmények között termesztett és feldolgozott barátcserje terméséből készült, állandó és garantált minőségű és összetételű, igazolt hatású kivonatot tartalmaz. A kívánt hatás elérése érdekében a Premens-terápiát legalább három hónapon át érdemes folytatni, és a menstruáció alatt sem kell abbahagyni az alkalmazását. A terápiás hatás érdekében legalább három hónapig kell szedni, ehhez a gyógyszer háromhavi kiszerelésben is kapható a patikában.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához