Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Egyszerű vérvizsgálat forradalmasítja a vastag- és végbélrák megelőzését

Clinomics image 230227 031

A vastag- és végbélrák a leggyakoribb és leghalálosabb daganattípusok közé tartozik. A daganatot megelőző állapot 5-10 évig is eltarthat, a végbéltükrözés kellemetlenségei sokakat mégis visszatartanak a szűrővizsgálattól.

A megelőzést forradalmasíthatja egy Európában elsőként Magyarországon elérhető, érzékeny szűrőteszt, mely egyszerű vérmintából jelzi a betegséget és az azt megelőző, kóros állapotot. Így szükség esetén azonnal elkezdhető a kezelés, melynek sikere utóbbi esetben akár 100%-os lehet.

Clinomics image 230227 040

A kolorektális rák, azaz a vastag- és végbél daganatos megbetegedése a leggyakoribb daganattípusok közé tartozik, Magyarországon évente több mint 9000 beteget diagnosztizálnak. A betegség a legtöbb esetben jóindulatú polipokból alakul ki 5-10 év leforgása alatt. Korai stádiuma, illetve a polipok tüneteket ritkán okoznak, az egyetlen mód a megelőzésre a szűrővizsgálaton való részvétel. Habár a korán felismert rákbetegség gyógyíthatósága akár 90% (míg a távoli áttéteket képző daganaté csupán 10-20%), a végbéltükrözés, azaz kolonoszkópia kellemetlenségei sokakat visszatartanak a vizsgálattól, és elzárják az utat a megelőző lépések előtt. A vérminta alapú szűrőtesztekkel ezek a kellemetlenségek elkerülhetők, ám megbízhatóságuk eddig meg sem közelítette a képalkotó eljárásokét. Ezen a területen jelent forradalmi változást egy Európában elsőként Magyarországon bevezetett, rendkívül érzékeny és pontos szűrőteszt, mely vérmintából jelzi a betegséget, illetve az azt megelőző, kóros állapotot. Ennek köszönhetően azonnal megtehetők a szükséges lépések, megkezdhető a gyógykezelés, melynek sikere az utóbbi esetben akár 100%.

Clinomics image 230227 043

A Clinomics Diagnostics égisze alatt elérhető ColonAiQ szűrőteszt az első olyan genetikai vérvizsgálat, mely nemcsak rendkívül nagy érzékenységgel következtet a betegség jelenlétére, de akár már a polipokat is jelzi, melyek az évek során rosszindulatú daganattá alakulhatnak. Ebben az esetben nem öröklődő hajlamot kimutató genetikai tesztre kell gondolnunk. Ez a módszer a genetikai információnkat hordozó lánc biokémiai módosulását, úgynevezett metilációját vizsgálja vérből kivont, keringő DNS-en. Szervezetünk metiláció segítségével képes ki- és bekapcsolni bizonyos géneket, viszont daganatos megbetegedés esetén ezek a szabályozó folyamatok kóros jelleget öltenek. Mivel a kóros metilációs mintázatok megjelenése megelőzi a sejtek rosszindulatú elváltozásait, illetve a tünetekkel járó, előrehaladott állapotot, vizsgálatuk hatékony módszer a megelőző rákszűrésre, vagy a betegség kiújulásának vizsgálatára. A szűrőteszt a vastag- és végbélrákkal kapcsolatba hozható négy gén öt régióját elemzi, így rendkívül nagy hatásfokkal azonosítja a rákos elváltozásra utaló mintázatot.

A kolorektális rákszűrés rendszeres elvégzése ötven éves kor felett (indokolt esetben korábban) mindenkinek ajánlott. Különösen igaz ez krónikus betegségek és hajlamosító életmód mellett, amelyre jellemző a kevés mozgás, tartósítószerekben, vörös húsokban gazdag, ám rostban szegény táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás. Emellett a genetikai hajlamosító tényezők sem elhanyagolhatók: ha a családban előfordult a betegség, a szűrővizsgálatokon való részvételt ajánlott minél korábban elkezdeni. A tünetek (úgymint: fájdalmas székletürítés, hasi fájdalom, puffadás, székletben megjelenő vér, vérszegénység) megjelenését nem érdemes megvárni: ezentúl a megterhelő beavatkozásoktól való ódzkodás sem lehet indok a szűrővizsgálat halogatására!

Bővebb információt a szűrővizsgálatról ITT találhat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához