Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Tudta? Akár ezek a gyógyszerek is okozhatnak alvászavart

Tudta? Akár ezek a gyógyszerek is okozhatnak alvászavart GettyImages-1289221799

Azt a legtöbben tudjuk, hogy bizonyos élénkítő hatású ételek, italok álmatlanságot okozhatnak, megnehezíthetik az elalvást. Azonban bizonyos gyógyszerek – közvetlen vagy közvetett – mellékhatásaként is jelentkezhet alvászavar!

Sokféle alvászavar létezik: van, amely egy másik, akut vagy krónikus betegséggel, például alvási apnoéval, nyugtalan láb szindrómával vagy éppen szénanáthával van kapcsolatban, de előfordulhat, hogy komolyabb pszichés problémák (pl. depresszió) állnak a háttérben. Természetesen azt is jól ismerjük, amikor az izgatottság, a stressz, a feszültség vagy a frusztráció okozza az álmatlan éjszakákat. Emellett pedig az is nagy hatással van az éjszakai pihenésünkre, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk. Azonban arról se feledkezzünk el, hogy gyógyszerek mellékhatásaként (közvetlenül vagy közvetetten) is jelentkezhetnek alvászavarok.

Ha tehát úgy érezzük, hogy egyre nehezebben alszunk el, hosszú ideig álmatlanul forgolódunk, és nem tudjuk kipihenni magunkat, érdemes megvizsgálni, milyen gyógyszereket szedünk.

Milyen gyógyszerhatóanyag okozhat alvászavart?

  • Álmatlanságot és alvászavarokat okozhatnak a szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, a vérnyomáscsökkentők és a koleszterinszint kezelésére alkalmazott szerek is (béta-blokkolók).
  • Bizonyos asztma elleni szerekben élénkítő hatóanyagok is lehetnek. A fogyasztószerek közül az amfetaminszerű hatással rendelkező, illegálisan hozzáférhető hatóanyag, a fentermin szedése is vezethet álmatlansághoz.
  • A figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar kezelésére alkalmazott szerek (pl. atomoxetin) szintén okolhatók az alvászavarokért.
  • Az antidepresszánsokat szedők közel egyötödénél jelentkezhetnek alvászavarok (paroxetin). A MAO-gátló hatóanyagok közül a lítium és a szelegilin is hasonló hatással bír.
  • A pajzsmirigyproblémák fokozott álmosságot okozhatnak, így az ez ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavarokat, éjszakai nyugtalanságot (L-tiroxin).
  • A vény nélkül kapható gyógyszerek közül is jó néhány okozhat alvászavarokat. Bizonyos fájdalomcsillapítókban, a megfázás kellemetlen tüneteit enyhítő komplex szerekben élénkítő hatóanyagok, például koffein is lehet.
  • A diuretikumok vagyis vízhatjók hatóanyagai (pl. furoszemid) a gyakori vizelési inger miatt okozhatnak zavart alvást.

Hogyan aludjak jól, ha gyógyszert szedek?

Elsősorban azt kell kideríteni, hogy valóban a gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik-e az alvászavar, esetleg valamilyen más betegség vagy pszichés ok áll-e annak hátterében. Mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal vagy a gyógyszerésszel, ha álmatlanságot tapasztalunk. Előfordulhat, hogy a gyógyszereink cseréjére van szükség, de az is, hogy csak az adagot kell csökkenteni. Nemcsak a gyógyszer típusa vagy adagolása lehet a „felelős” az alvászavarokért, hanem az is, hogy mikor vesszük azt be: lehetséges, hogy a probléma gyorsan megoldódhat, ha egyszerűen máshogy időzítjük a gyógyszerszedést.

Hallgassa meg egy alvásszakértő tanácsait:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához