Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezek a helyzetek növelhetik a felfázás kialakulásának kockázatát

Ezek a helyzetek növelhetik a felfázás kialakulásának kockázatát

A felfázás hátterében csak közvetve áll a hideg, ezért a hólyaghurut nem csak a hűvösebb évszakokban keserítheti meg az életünket. A felfázás valójában húgyúti fertőzés, amely bizonyos élethelyzetekben is kialakulhat.

A felfázást valójában baktériumok okozzák

Az esetek több mint háromnegyedében az E. coli nevű baktérium áll a hólyaghurut hátterében. A kórokozók hamar szaporodnak, nagyjából fél óránként megduplázódnak, éppen ezért a hólyaghurut, orvosi nevén cisztitisz kellemetlen tünetei viszonylag hamar jelentkeznek. A felfázás tünetei tipikusak, jellemző a szokásosnál sűrűbben érzett, sürgető vizelési inger és a nehézkes, fájdalommal és csípő érzéssel járó vizeletürítés. Összeszedtük, milyen hajlamosító körülmények segíthetik elő a hólyaghurut kialakulását.

Ha kevés folyadékot iszunk

Bár hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kellő mennyiségű folyadék fogyasztásáról, mégis jobban tesszük, ha odafigyelünk rá. Ugyanis, ha nem jut elegendő folyadék a szervezetünkbe, akkor kevesebbszer jelentkezik majd a vizeletürítési inger, ezáltal pedig ritkábban ürülnek ki a vizelettel együtt a méreganyagok és a kórokozók. Nagyon fontos, hogy mindennap megigyunk legalább 2 liter folyadékot, amelynek nagyobb része lehetőleg víz, ásványvíz vagy cukor nélküli tea legyen.

Ha tartogatjuk a vizeletünket

Előfordulhat, hogy elegendő folyadékot iszunk, de nem akkor megyünk a mellékhelyiségbe, amikor ránk jön a sürgető inger, hanem a teendőink miatt inkább tartogatjuk a vizeletünket. Pedig a bőséges folyadékfogyasztás mellett nagyon fontos az is, hogy rendszeresen ürítsük ki a húgyhólyagot. A langymeleg, pangó vizeletben ugyanis gyorsan szaporodnak a kórokozók.

Ha helytelenül használjuk a vécét

Az egyik legfontosabb „WC-kresz” a törlés szabálya, ennek mindig elölről hátrafelé kell történnie. Így ugyanis minimálisra csökkenhetjük annak az esélyét, hogy a végbélnyílás tájékáról baktériumokat sodorjunk a húgycsőbe. Erre székelés után különösen ügyelnünk kell. A rizikót azzal is mérsékelhetjük, ha nemcsak vécéhasználat után, hanem előtte is kezet mosunk.

Ha túl aktív nemi életet élünk

Sajnos az aktív nemi élet is fokozhatja a húgyúti fertőzések kialakulásának az esélyét. A nők húgycsőnyílása a hüvelybemenethez nagyon közel helyezkedik el, ezért a hüvely baktériumai az együttlét közben könnyedén átjuthatnak a húgycsőbe. A gyakori partnerváltás és óvszer nélküli szeretkezés még tovább növeli a veszélyt. A szex utáni hólyaghurut kockázatát azonban csökkenthetjük, ha betartunk néhány szabályt: érdemes a szeretkezés előtt és után is pisilni, illetve alaposan megmosakodni.

Ha a változókorba léptünk

Az idősebb nőknél a menopauzához köthető hormonális változások jelentik a legnagyobb rizikót a hólyaghurut kialakulására. A változókorban ugyanis csökken az ösztrogén szintje, ennek következményeként a húgyutak hámja sorvadásnak indul, így fogékonyabbá válunk a fertőzésekre.

Férfiaknál gondot okozhat a prosztatamegnagyobbodás

Bár a hólyaghurut leginkább a nőket érinti, a férfiaknak sem árt óvatosnak lenniük. Fontos, hogy ők is elegendő folyadékot igyanak, és ne tartogassák a vizeletüket. A férfiak esetében a hólyaghurut rizikóját jelentősen növeli a kezeletlen prosztatamegnagyobbodás okozta vizeletpangás, így erre is érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk.

Mit tegyünk, ha jelentkeznek a tünetek?

Egyes esetekben a gyógyuláshoz elegendő a bőséges folyadékfogyasztás, valamint a higiéniai alapszabályok betartása. Segíthetnek a medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó patikaszerek. A medveszőlőlevél gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatásával járul hozzá ahhoz, hogy mérséklődjenek az enyhe húgyúti fertőzésekre utaló, kellemetlen tüneteink.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához