Eddig nem tudták pontosan, hol és hogyan indul el a bonyolult immunfolyamat, de most a kutatók végre azonosították, hol kezdődnek a gluténreakciók.
A hagyományos gluténmentes snackeknél több rostot és fehérjét tartalmaz az a növényi alapú gluténmentes keksz, melyet a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke fejlesztett ki.
Gluténérzékeny vagyok, nem tudom, mit ehetek.
Az utóbbi években egyre gyakrabban hallani, hogy valaki „gluténérzékeny” vagy „gluténallergiás”. A boltban már külön gluténmentes sor várja azokat, akik valamilyen okból kerülik ezt a gabonafehérjét. De vajon mi az igazság? Valódi allergiáról van szó, vagy valami egészen másról?
A gyomirtóval kezelt takarmány és a vegyszermaradványokat tartalmazó élelmiszerek közvetlen hatással vannak a bélrendszerünkre és immunrendszerünkre is.
Nem elég csupán az étkezésre odafigyelni.
Nagyon fontos, hogy a coeliakiával együtt élők ilyen termékekhez jussanak hozzá.
Az autoimmun gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység vagy cöliákia, nem csupán hasi panaszokat idézhet elő.