Ezeket látta már?

Antibiotikumok mellékhatásai: a génszerkesztett baktériumok segíthetnek?

génszerkesztés, antibiotikum, probiotikum, kutatás

Kutatók génszerkesztéssel olyan baktériumtörzset hoztak létre, ami antibiotikumok szedése mellett megvédheti a bélflórát.

A Harvard és a Massachusetts Institute of Technology kutatói olyan baktériumtípust hoztak létre, amely potenciálisan megvédheti az embert az antibiotikumok káros mellékhatásaitól - derült ki a Nature Biomedical Engineering című folyóiratban megjelent új tanulmányból, amit a webmd.com szemlézett.

Így működnek az antibiotikumok

Bár az antibiotikumok továbbra is a bakteriális fertőzések elleni küzdelem fontos eszközei, a hasznos bélbaktériumokat is kiirthatják, ami hasmenéshez, gyulladáshoz vagy olyan súlyos fertőzésekhez vezethet, mint a vastagbél gyulladása. A széles körű antibiotikum-használat hozzájárult a rezisztens mikrobák terjedéséhez is. Sok orvos probiotikumot ír fel az antibiotikum mellé, hogy segítse a bélflóra regenerálódását. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az antibiotikumok a probiotikumokra is hatással lehetnek.

"Életünk során ezek a bélmikrobák egy rendkívül változatos közösséggé alakulnak, amely fontos funkciókat lát el a szervezetünkben" - mondta Andrés Cubillos-Ruiz, PhD, a tanulmány vezető szerzője.

"A gyógyszerek vagy bizonyos típusú diéták hatással vannak a bélflóra összetételére, és egy megváltozott állapotot, úgynevezett diszbiózist hoznak létre. Egyes mikrobiális csoportok eltűnnek, mások anyagcsere-aktivitása pedig megnő. Ez a kiegyensúlyozatlanság különböző egészségügyi problémákhoz vezethet" - tette hozzá a kutató.

Génszerkesztett baktériumok hatása

Cubillos-Ruiz és kollégái génszerkesztéssel módosítottak egy Lactococcus lactis törzset, amely az emberek számára biztonságos, és gyakran használják a sajtgyártásban. Ennek a mesterséges baktériumtörzsnek a hatására olyan enzim képződik, amely képes lebontani a béta-laktám antibiotikumokat úgy, hogy azok a fertőzésekkel szemben továbbra hatásosak maradnak. Az Egyesült Államokban legtöbbet felírt antibiotikumok közül sok, köztük a penicillin, az ampicillin és az amoxicillin is ebbe a kategóriába tartozik.

Az egereken végzett vizsgálatból a kutatók megállapították, hogy a génszerkesztett baktériumok "jelentősen" csökkentették az ampicillin által okozott károkat, és a bélmikrobák 3 nap után helyreálltak. A törzs emellett kevésbé valószínűvé tette, hogy az antimikrobiális rezisztenciagének bekerüljenek a bélmikrobiomba, és megakadályozta a bélgyulladást okozó C. difficile ellen harcoló mikrobák elvesztését. Ezzel szemben azok az egerek, amelyek csak antibiotikumot kaptak, sokkal több bélmikrobát vesztettek el, és magas volt a bélrendszerükben C. difficile szintje.

Megjósolható, hogy melyik szerve lesz beteg: ezt mutatja meg a biológiai kora - olvasson tovább!

A kutatócsoport most a kezelés egy olyan változatán dolgozik, amelyet olyan embereken lehetne tesztelni, akiknél magas a bélrendszer diszbiózisából származó betegségek kialakulásának kockázata.

Forrás: Webmd