Ezeket látta már?

Gyógynövények - a fehér mályva

Az Afrikából származó mályva nemcsak gyógynövényként, hanem mint képi díszítőelem, ornamentika is ismert volt már az egyiptomi időkben…

Fehér mályva (Althea officinalis)

Gyógynövények - a fehér mályva

Hol él: a mályvafélék családjába tartozó növény a nyirkos, nedves helyeket kedveli, folyók ártereiben, csatornák mentén, réteken sokfelé előfordul.

Küllemi leírás: Gyökere karó alakú, elágazó, fél méternél hosszabb is lehet, belül fehér nyálkás nedvet tartalmaz. Szára 1-1,5 m-re is megnő, egyenes, fentebb elágazik. Levelei szórtak, nyelesek, széles/keskeny tojásdadok, fogas, fűrészes szélűek. Virágjai a levélhónaljban állnak, ötös szimmetriájúak, halvány rózsaszínűek. Termése karéjokra hasadó, korong alakú.

Milyen drog készül belőle: A gyökere (radix) és levelei (folium) képezik a drogot. A gyökér ősztől tavaszig gyűjthető, a leveleket csak teljesen megtisztítva szabad gyűjteni.

Mit tartalmaz: nyálkát, illóolajokat, keményítőt, cseranyagot.

Mire alkalmazható?

Bevonószerként kerül alkalmazásra nyálkatartalma miatt, a légcső és az emésztőszervek megbetegedéseiben, gyermekeken is, teában. Alkalmazzák külsőleg is "bőrlágyító" hatású borogatószerként.

Még mire alkalmazható?

Mályvacukorka készül belőle.

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia)

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához