Ezeket látta már?

Levendula: az év gyógynövénye

levendula_0

A levendulát már az ókorban is használták gyógynövényként – lássuk, hogyan lehet felhasználni és milyen hatásai vannak!

Magyarországon már a 15. századtól elkezdték ültetni, mint dísz-és aromanövény. Elsősorban a nyugtató, szorongásoldó hatása miatt a keskenylevelű levendulát használják a gyógyászatban, de hagyományos felhasználásra már egyéb fajokat is alkalmaznak.

Egyébként a hazai levendulák nagy része Franciaországból származik, a Tihanyi-félszigeten kezdték el az ipari célú termesztését az 1920-as években, de már a 17. században jelentős levendulatermő terület volt ott.

Levendula gyógyhatásai

Liláskék virágjából illóolajat gyártanak, hatás szempontjából ez a legfontosabb része. Összetevői a linalool, amit több szépészeti termékben is hasznosítanak, és a linalil-acetát, mely jellegzetes illatát adja.

Az illóolajokat külsőleg ne alkalmazzuk töményen, mert akár égési sérüléseket is okozhatnak. Kis mennyiségben stresszűző, nyugtató hatású, túladagolva azonban épp az ellenkező hatást válthatja ki: felpörget!

Levendulás tea

Teaként is lehet fogyasztani a levendulát: 1-2 kávéskanálnyi virágzatból kell készíteni a forrázatot, illetve a gyógyszerkönyvi illóolajból 1-4 cseppet kockacukorra cseppentve is hatékony.

A levendula virágából készített teával enyhíthetünk a gyomor, a bél, a kimerültség és a puffadásos panaszokon, valamint csillapítja a hányingert és a hasmenést.

Levendulás nyugtató fürdő

20-100g szárított levendula virágzatból 2 liter főzetet kell készíteni, majd ezt hozzáadni a fürdővízhez. Ellazítja az ember idegeit, de a keringési zavarokra is jótékony hatással van.

levendula_0

Levendulás párna

A molyirtóként is bevált és még az elalvást elősegítik - alevendula párnak éppen ezért nagyon elterjedtek. A levendula ily módon történő belélegzése csökkenti a pulzusszámot, és a vérnyomást, ezáltal hamarabb tudunk ellazultabb állapotba kerülni egy fárasztó nap után is.

A levendula hatásai

  • nyugtalanság
  • álmatlanság
  • emésztési panaszok kezelésére

Mellkasi fájdalmai lehetnek a szorongástól: kattintson tovább!

Levendula azon hatásai, amit még vizsgálnak

  • antibakteriális,
  • antioxidáns
  • sebgyógyító
  • gyulladáscsökkentő
  • fájdalomcsillapító

Azért érdemes ezt a gyógynövényt a javasolt adagban használni, mert nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, nincsenek mellékhatásai (nagyon ritkán allergiás).

Nézd meg videónkat is: ezért használjuk a levendulát!

forrás: Gyógynövénylap.hu

Forrás: EgészségKalauz