Ezeket látta már?

Most ontja gyógyító virágát a bodza - ennyi mindenre használhatja

bodza, bodzavirág, bodza gyógyhatása, bodza felhasználása

A bodza igazoltan gyógyhatású gyógynövény, gyógyteák alkotóeleme is. Milyen jótékony hatásai vannak? Mutatjuk!

Ha a bodzáról szóló nagyon sok népi hiedelemnek nincs is alapja, elődeink nem véletlenül ültették a bodzabokrot előszeretettel a házak oldalába vagy a kertekbe, mert úgy tartották, hogy megvéd a veszedelmektől. Még az állatokra is kiterjedt a bodzahiedelem: ha a sertések óljában bodzaág volt szétterítve, akkor az a háziak szerint megvédte az állatokat.

A bodzavirág gyógyhatása

Ha a szétterített bodzaág nem is, de a bodza szára, virága, gyökere, levele, bogyója - mióta ismerik és használják – segít. Éppen ezért a gyakran 10 méter magasra is megnövő Sambucus nigra minden részét felhasználja a gyógyszeripar és az élelmiszeripar.

A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására, a szem borogatására használtak.

A népi hagyományok szerint a bodza köhögésre, légúti megbetegedésekre, megfázás, influenza és láz kezelésére használják, mivel erős izzasztó és hűtő összetevőket tartalmaz. Székrekedésre és gyomorfájdalomra is megfelelő segítséget nyújt.

Napjainkban immunrendszerünk erősítésére legalkalmasabb háziszer a bodza virágából készült gyógytea

Hatékony méregtelenítő, tapasztalatok bizonyítják, hogy segít a pattanások, kelések és bőrkiütések tisztításában, folyadékként pedig általános vérzéscsillapítóként is alkalmazzák.

Bodzavirág felhasználása: hogyan szedjük?

Csak olyan helyről gyűjtsük, amely mellett nincs autóforgalom, hiszen a kipufogógáz a virágzó növényt is éri, valamint arra is figyeljünk, hogy olyan szántás közeléből se gyűjtsünk, ahol feltételezhetően volt permetezés.

A virágot teljes kinyílt állapotában szedjük, ha tetves a szár, azt hagyjuk ott, ne szedjük le, mivel a leszedett virágernyőket tilos megmosni. A hatóanyag nagy része a virágban és a virágporban van, ha ezt kimossuk, feleslegesen szedtük le. Épp emiatt nem érdemes eső után sem begyűjteni a virágot, várjuk meg, amíg száraz, napos időnk lesz.

Ha leszedtük, akkor otthon egy sötét, de száraz helyen (padlás, spejz, konyhapult stb.) vászonra fektetve szárítsuk ki. Naponta forgassuk, akkor jó, ha csörgősre száradt és könnyen lemorzsolható a szárról a virág.

Papírtasakban lezárva tároljuk. Bármilyen gyógyteakeverékhez adhatjuk ízesítőnek, de a legjobb, ha szárított hársfavirág, kakukkfű, lándzsás útifű keverékhez adjuk 1:1 arányban, ennél jobb "téli tea" nem is kell otthonra.

A bodzabogyó gyógyhatása

A bodzabogyó kivonat hatékonynak bizonyult számos influenzavírus-törzzsel szemben mind a laboratóriumi, mind a klinikai vizsgálatok során. Klinikai vizsgálatokban A és B típusú influenza vírussal fertőzött betegeknél az átlagos gyógyulási idő 6-10 nap, míg a bodzabogyó kivonatot szedő betegeknél csak 3-4 nap.

Meghatározták a betegek vérében a vírus ellen termelt ellenanyagok szintjét is, azt az eredményt kapták, hogy a kivonatot fogyasztók vérében magasabb volt az ellenanyag szint, mint azoknál, akik nem kaptak bodzabogyó kivonatot.Laboratóriumi körülmények között a H1N1 vírus szaporodását is gátolta a készítmény.

Bodzabogyó: megfázásra, köhögésre, vitaminpótlásra

A népi gyógyászatban a fekete bodzabogyó levét megfázás, köhögés és felső légúti fertőzések gyógyítására, valamint az influenza és a meghűléses betegség tüneteinek megelőzésére használták.

Szakirodalmi adatok alapján a bodzabogyó antioxidánsokban, flavonoid típusú vegyületekben rendkívül gazdag, ezek közül is kiemelkedően sok Cianidin-t és Kvercetin-t tartalmaz. Az ásványi anyagok közül említésre méltó magas kálium tartalma, valamint sok C-vitamint, A-vitamint és E-vitamint is tartalmaz.

Más klinikai kísérletekben azt vizsgálták, hogyan hat az immunrendszerre a bodzabogyó kivonat. Kimutatták, hogy növekedett bizonyos citokinek (interleukinek, interferon - gyulladások leküzdésében szerepet játszó fehérjék) mennyisége, illetve jelentősen megnőtt a tumor nekrózis faktor (a rákos sejtek elpusztításában szerepet játszó fehérje) koncentrációja is. Nemcsak a különféle influenzavírusok hatását gyengíti, gátolja, hanem többféle herpesz vírusra is hasonló módon hat a bodzabogyó kivonat.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához