Ezeket látta már?

Az aszpirin rákellenes hatása - a magyarázat nyomában

2012.02.16. Módosítva: 2016.05.19.

Magyarázatot találtak arra, miként gátolja a rák terjedését az aszpirin. Az aszpirin és más gyulladáscsökkentő szerek azáltal akadályozzák a rák terjedését, hogy segítenek lezárni a daganatot kiszolgáló (biokémiai) útvonalakat - jelentették be ausztrál kutatók.

A melbourne-i Peter MacCallum Rákközpont szakemberei arra találtak magyarázatot, hogy a nyirokerek - amelyek testszerte kulcsszerepet töltenek be a tumorsejtek szállításában - miként reagálnak a rákra.

Az aszpirin rákellenes hatása - a magyarázat nyomában

"Megmutattuk, hogy az aszpirinhez hasonló molekulák amiatt lehetnek hatékonyak, mert csökkentik a fontos nyirokerek tágulását, ezáltal csökkentik a tumorsejtek távoli helyekre való szállításának mértékét is" - fejtette ki Steven Stacker, a tanulmány egyik szerzője.

Régóta feltételezik az orvosok, hogy a (NSAID-ok), amilyen az aszpirin is, segíthetnek megakadályozni a rák továbbterjedését, ám nem volt ismert, hogy milyen folyamatok állnak ennek hátterében.

A Cancer Cell című szakfolyóiratban közzétett tanulmány felfedi, hogy egy gén kapcsolja össze a tumornövekedést és azt a sejtszintű útvonalat, amely testszerte a gyulladást és a nyirokerek tágulását okozza. Amikor a nyirokerek kitágultak, a daganatok kiszolgálására irányuló kapacitásuk megnövekszik, így a tumorsejtek szállítását is hatékonyabban végzik.

Az aszpirin a nyirokerek efféle tágulását gátolja meg. "Úgy tűnik, hogy biokémiai értelemben az összes résztvevő közti döntő fontosságú csatlakozási pontra bukkantunk rá" - összegezte Stacker.

A felfedezés olyan új és továbbfejlesztett gyógyszerek kidolgozásához vezethet, amelyek segíthetnek abban, hogy a solid (nem üreges, tömör állagú) tumorok, például az emlő- vagy prosztatadaganatok, ne szóródjanak szét.

Forrás: Medipress