Ezeket látta már?

Tisztában van vele hányféle fájdalomcsillapító hatóanyag létezik? Segítünk eligazodni

gyógyszerek hatóanyag fájdalomcsillapító lázcsillapító gyulladáscsökkentő

A fájdalom csillapítására számos hatóanyag áll rendelkezésre. Érdemes tisztában lenni a főbb jellemzőikkel.

Ha pusztán a vény nélkül is megvásárolható, szájon át szedhető készítmények hatóanyagait tekintjük, akkor is legalább két kezünk ujjai kellenek a hatóanyagok számba vételéhez. Bonyolítja a helyzetet, hogy a hatóanyagok a hatásspektrumot és a mellékhatásokat illetően különböznek egymástól.

A klasszikus fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatóanyagok: metamizol és paracetamol

A metamizol 100 éve alkalmazott hatóanyag, amely – megfelelő gyógyszerformában - már újszülött kortól kezdve alkalmazható a legkülönfélébb fájdalmak enyhítésére, a láz csillapítására, sőt, enyhe görcsoldó hatás is köthető a hatóanyaghoz. A metamizolt alkalmazhatják azok is, akiknek „érzékeny” a gyomra vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából rizikócsoportba tartoznak.

Az angolszász területek kedvelt fájdalomcsillapító hatóanyaga a paracetamol, amelyhez fájdalom- és lázcsillapító hatás kapcsolható. A paracetamol gyógyszerei 3 hónapos kortól alkalmazhatók, és azok az idősek körében is gyakran alkalmazottak, hiszen a hozzá köthető mellékhatások és gyógyszerkölcsönhatások kedvező képet mutatnak. Arra azonban ügyelni kell, hogy májbetegeknél szigorúan kerülendő a paracetamol!

A fájdalmon túl gyulladást is csökkentenek a nem-szteroid gyulladáscsökkentők

A fájdalom- és lázcsillapító hatáson túl gyulladáscsökkentő hatás is rendelhető az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentőkhöz (angol név alapján: NSAID). Ez a gyulladáscsökkentő hatás különösen kedvező lehet, ha a fájdalom okának a kezelése a cél.

Az NSAID-ok egy meglehetősen széles kategória, ahová besorolható az acetilszalicilsav, a dexibuprofén, a dexketoprofén, a diklofenák, az ibuprofén, illetve a naproxen is,- ha a vény nélkül kapható szájon át szedhető NSAID-okat tekintjük. Ezek a hatóanyagok némileg különböznek egymástól. Míg az ibuprofén már 3 hónapos kortól adható, addig az acetilszalicilsav csak 12 éves kortól alkalmazható. Továbbá, némiképp eltér egymástól a hatóanyagok mellékhatásprofilja is. Valamennyiüknél jelen van ugyan a gyomor- és bélnyálkahártya-károsító hatás, de annak a mértéke hatóanyagonként eltérő.

magas vérnyomás gyógyszer szedése Bizonyos fájdalmaknál a „hagyományos”, fenn említett fájdalomcsillapító szerek helyett vagy mellett egyéb módon ható gyógyszerek is alkalmazhatók. Forrás: shuttertock.com

Ha a vény nélkül kapható szerek hatása elégtelennek bizonyul

Amennyiben 3-5 nap alatt nem múlik a fájdalom vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók hatására, orvoshoz kell fordulni. A kezelőorvos egyrészt diagnosztizálni fogja a probléma okát, másrészt, szükség esetén erősebb hatású fájdalomcsillapító készítményt rendelhet. Célravezető lehet a vény nélkül is elérhető hatóanyagok nagyobb dózisainak az alkalmazása, vagy csak vénykötelesen elérhető hatóanyagú fájdalomcsillapítók rendelése. Vannak NSAID-ok, amik kizárólag receptre kaphatók.

Egy „erősebb” kategóriát jelentenek a fájdalomcsillapításban az ún. gyenge ópioidok (pl. tramadol hatóanyag), amelyek a hatás erősítése céljából paracetamollal vagy NSAID-hatóanyaggal is kombinálhatók.

Szükség esetén bevethetők a kábító fájdalomcsillapítók, amelyek tipikus képviselője a morfin. Napjainkban a morfinnál korszerűbb, kedvezőbb hatás- és mellékhatásprofilú, de igen erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező hatóanyagok is rendelkezésre állnak.

A fájdalomcsillapítás lépcsői

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalkotott egy ún. analgetikus létrát, vagyis egy olyan több szintből álló kezelési sémát, amely a fájdalom erősségének megfelelően iránymutatást ad, hogy milyen esetben melyik fájdalomcsillapító hatóanyag vagy -kombináció kerüljön alkalmazásra. Ennek a létrának az alsó fokát jelentik a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók, míg a legfelső fokot a „kábító” fájdalomcsillapítók képviselik.Bizonyos fájdalmaknál a „hagyományos”, fenn említett fájdalomcsillapító szerek helyett vagy mellett egyéb módon ható gyógyszerek is alkalmazhatók.

Egyéb hatóanyagok is bevethetők, ha a fájdalom csillapítása a cél

Az idegi eredetű fájdalmak például egy rendkívül makacs, nehezen csillapítható fájdalmat jelentenek, amelynek kezelésében a fájdalomcsillapítókon kívül egyéb típusú hatóanyagok is szerepet kapnak. Meglepő módon – számos esetben – szteroid gyulladáscsökkentők, antidepresszáns hatóanyagok vagy éppen az epilepszia kezelésében alkalmazott hatóanyagok kerülnek alkalmazásra fájdalomcsillapítási célból.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén ellen: ez a dolog legalább olyan fontos, mint a kivizsgálás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapító

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához